Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

«Τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» Μέρκελ: Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στο Προσφυγικό


Μέρκελ: Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στο Προσφυγικό
Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδίωξη είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης Βρυξέλλες με περίγραμμα συμφωνίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο SWR, η Μέρκελ δήλωσε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα, πάντως, «σε γενικές γραμμές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση ποσοστώσεων και για πρόσφυγες από το Ιράκ, επιπλέον των προσφύγων από τη Συρία.

Η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας ξεπέρασε τις 16 ώρες σε διάρκεια, χωρίς τελικά να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαρτίου. Υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να μειωθεί η ροή των προσφυγικών ροών, αλλά και να επιστρέψουν με διαδικασία fast track οι παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία.

  • Σε νέα Σύνοδο οι οριστικές αποφάσεις για το Προσφυγικό
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες είναι πιθανώς καθοριστικό στοιχείο προς την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι εάν εφαρμοστεί θα μπορούσε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους στη ζώνη Σένγκεν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η τουρκική ενταξιακή διαδικασία «δεν βρίσκεται στην ατζέντα σήμερα», επισημαίνοντας ότι θα ήταν δύσκολο να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης εξαιτίας της κυπριακής αντίδρασης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι ζωτικής σημασίας η στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν το βασικό περίγραμμα των τουρκικών προτάσεων και θα εργαστούν επί των λεπτομερειών του σχεδίου έως την προσεχή εβδομάδα.
Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε και έκανε λόγο για διατήρηση της Σένγκεν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: