Ως ακροβασία ριψοκίνδυνη όχι μόνο για τον ακροβάτη αλλά για ολόκληρο το... «μεγάλο μας τσίρκο» θα έλεγε κανείς ότι αντιμετωπίζουν πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και αγορές την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης ή της απόρριψης της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.
Το αρχικό σοκ που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού διαδέχεται η σπουδή για την όσο δυνατόν καλύτερη προστασία των θεατών από ενδεχόμενη πτώση του «ακροβάτη». Οσο για τις αγορές, αυτές προετοιμάζονται για κατάρρευση ολόκληρης της τέντας του «τσίρκου».
Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν προτού υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις Ευρωπαίων κυβερνητικών παραγόντων, όπως και οι αντιδράσεις των αρθρογράφων στις μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές εφημερίδες, αποκαλύπτουν ένα αίσθημα ανησυχίας για τις εξελίξεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από τον ελληνικό λαό. Διότι η ελληνική περίπτωση παραπέμπει στο ευρωπαϊκό πισωγύρισμα που προκάλεσε το αναπάντεχο «όχι» των Γάλλων ψηφοφόρων στο ευρωσύνταγμα το Μάιο του 2005.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε ότι «θα πρέπει τώρα να προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία».
Ο ευρωσκεπτικιστής νεοφιλελεύθερος πολιτικός, το κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Ανγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι η χώρα του και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που θα είχε η ανεξέλεγκτη και... οικειοθελής, πλέον, χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης και η προφανής έξοδός της από το ευρώ, πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως από τη Συνθήκη του Σένγκεν, διότι θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή ακόμη και των τελωνειακών συμφωνιών που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ.
Σειρήνες καταστροφής
Καχύποπτες εδώ και καιρό και υπερευαίσθητες απέναντι σε ό,τι θα μπορούσε να απειλήσει την ευρωζώνη και το ευρώ, οι διεθνείς αγορές αντιδρούν εντόνως αρνητικά στην είδηση της προκήρυξης του ελληνικού δημοψηφίσματος, απλούστατα επειδή προεξοφλούν ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι αρνητική. Διότι θεωρούν ότι το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν θα είναι η έγκριση ή η απόρριψη της δανειακής βοήθειας αλλά η έγκριση ή η απόρριψη της επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου, η οποία άλλωστε έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός εκ των διασημότερων επενδυτών των ημερών μας, του διευθύνοντος συμβούλου της Pacific Investment Management Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση Παπανδρέου ως «μείζον πολιτικό παίγνιο». Ο Ελ-Εριάν, βεβαίως, όπως και πολλοί «παίκτες» των αγορών τρίβουν τα χέρια τους όταν συμβαίνουν παρόμοιες «ασύμμετρες» εξελίξεις, διότι έχουν τη δυνατότητα να τζογάρουν και να διεκδικήσουν ασύμμετρα και πέρα από κάθε «λογική» κέρδη. Είναι προφανές ότι πολλοί προσεύχονται μαζί με τον ακροβάτη, όχι όμως για να μην κοπεί το σκοινί...
Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένες τις τάσεις διόγκωσης κάθε αρνητικής εξέλιξης, οι επενδυτές - σήμερα τουλάχιστον, διότι η εικόνα των αγορών αλλάζει, ως γνωστόν, άρδην όχι μόνο από μέρα σε μέρα αλλά και από ώρα σε ώρα - σπεύδουν κατά αγέλες να καλυφθούν στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου, του γεν και των ομολόγων (δευτερευόντως του χρυσού). Το αποτέλεσμα της αγελαίας αυτής φυγής είναι η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στις τιμές των μετοχών - και δη του χρηματοοικονομικού κλάδου - και βεβαίως του ευρώ.
«Ο πεσιμισμός αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξακολουθεί να ενισχύεται. Η Ελλάδα σοκάρισε τις αγορές με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Οι αρνητικές εξελίξεις σωρεύονται διαρκώς αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον των επενδύσεων και των αγορών εν γένει», δήλωσε πριν από λίγες ώρες στο Bloomberg ο Πίτερ Στάνχοουπ της IG Markets στη μακρινή Μελβούρνη.
Στην Ευρώπη όλες οι κεφαλαιαγορές άνοιξαν πτωτικά. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse επέτειναν τις ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζικών μετοχών. Επειτα από μισή ώρα συναλλαγών οι γενικοί δείκτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Αλλωστε η είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος είχε προλάβει να επηρεάσει χθες και τη Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες του Dow Jones στο 2,47%, το Nasdaq στο 2,14% και του S&P 500 στο 1,93%.
Στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε το πρωί με πτώση 1,70% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,49%.
Το ευρώ υφίσταται έντονες πιέσεις πέφτοντας στα 1,3747 δολάρια από τα 1,3858 δολάρια που βρισκόταν τα μεσάνυχτα. Το γεν επίσης ενισχύεται παρά την χθεσινή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί έναντι του δολαρίου εξ αιτίας της νέας αβεβαιότητας που προκάλεσε η Ελλάδα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.
Οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση εντείνονται από τις αναπάντεχες εξελίξεις που σημειώθηκαν λίγες ώρες έπειτα από τις επί το μετριοπαθέστερον αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ευρωζώνη που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.
Οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών επίσης υφίστανται πιέσεις λόγω των κινδύνων για νέα ύφεση (και της βεβαιότητος για κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης που η ύφεση θα επιφέρει), ενώ παρατηρείται πλημμυρίδα επενδύσεων στα θεωρούμενα ως ασφαλή ομόλογα, όπως είναι τα αμερικανικά Treasuries και τα γερμανικά Bunds. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 18 μονάδες βάσης σήμερα, υποχωρώντας στο 1,85%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τις 6 Οκτωβρίου.
Πηγή: kourdistoportocali।com
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου