Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει η Αθήνα

Κίνηση υψηλού ρίσκου

O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, το δημοψήφισμα, αποφάσισε να απαντήσει ο πρωθυπουργός στις πιέσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα για την σκληρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την απόφαση αυτή, ζητώντας μετ' επιτάσεως πρόωρες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνο εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε προϊδεάσει την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους δύο ηγέτες για το ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί των πρόωρων εκλογών που ζητάει η αντιπολίτευση. Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.

Όπως προκύπτει πάντως από τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, προκύπτει αιφνιδιασμός.

Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει επανειλημμένα τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε, ότι τον πείσαμε» δήλωσε στο Βήμα πηγή της καγκελαρίας και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά τις πληροφορίες του Mega, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει υπαρκτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, από τη γαλλική προεδρία αναφέρεται πως ο Νικολά Σαρκοζί δεν γνώριζε για την κίνηση του Γ.Παπανδρέου και συνεργάτες του Γάλλου προέδρου αφήνουν να εννοηθεί πως εμφανίζεται εκνευρισμένος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: