Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Αποφασισμένοι να σώσουν την Ελλάδα δηλώνουν οι Μέρκελ-Σαρκοζί

Τηλεφωνική επικοινωνία

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δήλωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκελα Μέρκελ, οι οποίοι επικοινώνησαν εκτάκτως για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ευχήθηκαν να υπάρξει «ταχεία» υιοθέτηση ενός «Όδικου Χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την κίνηση του Γ.Παπανδρέου «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε στις Κάννες, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της G20 προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Μουδιασμένο φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι με την απροσδόκητη κίνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα.

«Όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» έλεγε αναλυτής. «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης».

Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, όμως συναντούσε τη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας όμως πως «τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά πληροφορίες του Mega, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

«Οργή» για το δημοψήφισμα εκφράζουν και οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ. «Η είδηση αυτή με εξόργισε» δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: