Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Σόιμπλε στην «Bild» Αποκλείεται η «έξωση» κράτους μέλους της ευρωζώνης

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Να χαμηλώσει τους τόνους εν όψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου επιδιώκει η Γερμανία, η οποία εμφανίζεται να στηρίζει τη ζώνη του ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική, ευρείας κυκλοφορίας «ταμπλόιντ» εφημερίδα «Bild», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο «έξωσης» κράτους-μέλους της ευρωζώνης από το «κλαμπ» του κοινού νομίσματος, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι φωνές που καλούν για επιστροφή στο γερμανικό μάρκο ισοδυναμούν με «μη ρεαλιστική νοσταλγία».

Αναθεωρώντας παλαιότερα σχόλια του, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του ότι «ακόμα και αν μία μικρή χώρα έφευγε (σ.σ. από το ευρώ) οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες». Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η έξοδος κρατών μελών της ευρωζώνης τα οποία δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους από το ευρώ.

Παραλληλίζοντας την έξοδο από το ευρώ με την πτώχευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008 (η οποία παραλίγο να προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας), ο κ. Σόιμπλε τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές».

Σε αντίθεση επιπλέον με παλαιότερα σχόλιά του, τα οποία μάλλον «χάιδευαν» το λαϊκό αίσθημα του μέσου γερμανού ψηφοφόρου, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε χθες τα οφέλη που απολαμβάνει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα.

Δήλωσε «εξοργισμένος» όταν «αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα ζητούν επιστροφή στο γερμανικό μάρκο». «Οσοι βλέπουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας γνωρίζουν ότι η διεθνής μας ενσωμάτωση είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη οικονομία», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Χωρίς το ευρώ το δικό μας νόμισμα θα ανατιμούνταν, με αρνητικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές μας», είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Οι νεαρότεροι ίσως δεν εκτιμούν τον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ έχουν συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε εξάλλου. «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την ιστορική ευκαιρία μιας κοινής Ευρώπης», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: