Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Γλιτώνουν μόνο όσοι αποκτούν δικαίωμα σύνταξης φέτος…

Κληρώνει σήμερα για το ασφαλιστικό

protothema.gr
Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα παρουσιαστούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες σε 3 χρόνια από το 2011 έως το 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές και θα εφαρμοστεί από το 2015 ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα οδηγήσει σε μειώσεις 16 έως 30%.

Από τις αλλαγές θα γλιτώσουν μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2010.

Η μάχη με την Τρόικα με μικρό περιθώριο νίκης δίνεται ακόμα για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα , να μπορούν δηλαδή να αποχωρούν στα 60 αντί στα 65 χωρίς το ψαλίδι του 30% στη σύνταξή τους.

Εναλλακτικά προτείνεται να καθιερωθούν πλασματικά χρόνια για κάθε παιδί για παλιές και νέες ασφαλισμένες.

Αλλά και για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων θα καθιερωθούν 5-7 πλασματικά χρόνια ασφάλισης για τη στρατιωτική θητεία , τις σπουδές, την ανατροφή παιδιών ακόμα και τις ημέρες απεργίας

Η Τρόικα επιμένει να ψαλιδιστούν οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται σε 26οοο άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες του δημοσίου ενώ όπως φαίνεται μάλλον δε θα κοπούν οι συντάξεις λόγω χηρείας για τις δικαιούχους κάτω των 65.

Μια άλλη πτυχή του ασφαλιστικού βρέθηκε στο επίκεντρο της Βουλής καθώς με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που προκάλεσε ζημιά σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να αναμείξει η ΝΔ τον υφυπουργό εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Με έγγραφο που έφεραν οι βουλευτές στη Βουλή , και φέρει την υπογραφή του κ Κουτρουμάνη φαίνεται ότι ο υφυπουργός συμφώνησε για την αγορά δομημένου ομολόγου αξίας 8 εκ ευρώ τον Ιούνιο του 2005 .

Ο κ . Κουτρουμάνης που ήταν τότε αναπληρωματικό μέλος του δσ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ασφαλιστικών ταμείων είχε υποστηρίξει ότι το ομόλογο δεν ήταν δομημένο και ότι κανείς τότε δε γνώριζε τις καταστρεπτικές συνέπειες των γαλάζιων ομολόγων που εξέδιδε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνει ότι " το συγκεκριμένο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου -με απόδοση που δε μπορεί να είναι μικρότερη του 50% κατά τη λήξη του -δε συγκαταλέγεται στα δομημένα ομόλογα που απασχολούν τη δικαιοσύνη .."

Ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Νικολόπουλος υποστήριξε καταθέτοντας πίνακες ότι ένα συγκεκριμένο ομόλογο έληξε και η απόδοσή του έφερε επιπλέον κέρδος 5 εκ ευρώ αμφισβητώντας τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας.

Ο κ Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε λεηλασία των ταμείων που επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα καθώς κατέγραψαν λογιστική ζημιά ύψους 250 εκ ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στους βουλευτές τόνισε ότι όταν παραλάβει αναλυτικό πίνακα ανά επένδυση από τις υπηρεσίες - που θα περιλαμβάνει και το κερδοφόρο ομόλογο- θα τον καταθέσει στη βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: