Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Μετέωρες οι βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο

protothema.gr
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) που συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα, έκρινε αντίθετες στο Σύνταγμα βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Λοβέρδου, αντιστοίχως, που αφορούν στον τρόπο καθορισμού των βασικών συντάξεων, την αναστολή χορήγησης της σύνταξης αλλά και τα ελλείμματα των ταμείων. Αντίθετα, η Ολομέλεια άναψε το «πράσινο φως» για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου- που αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα -τα μέλη της Ολομέλειας διατύπωσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για:

-Τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου που παρέχουν την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με απόφασή τους το ποσό της βασικής σύνταξης και τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με την Ολομέλεια είναι αντίθετη στο άρθρο 80 του Συντάγματος.

-Τις διατάξεις του άρθρου 13 σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των επιζώντων συζύγων του δημοσίου τομέα. Επί του συγκεκριμένου άρθρου τα μέλη της Ολομέλειας έκριναν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συνταγματική αρχή της ισότητας.

- Τις διατάξεις του άρθρου 27 του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με την Ολομέλεια είναι αντίθετες στο άρθρο 101 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κ.λπ. θα εντάσσονται στο ΙΚΑ. Προβλέπει ακόμη και την ενοποίηση των Ταμείων.

- Τις διατάξεις του άρθρου 15 (και συγκεκριμένα η παράγραφος 1) που προβλέπει ότι «από 1.1.2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων, κλάδων και των επαγγελματικών Ταμείων, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Η ρύθμιση αυτή, κατά την Ολομέλεια του ΕΣ, είναι αντίθετη στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει την ενίσχυση από το κράτος της κοινωνικής ασφάλισης.

Ευχές και συστάσεις

Σε ό, τι αφορά τη διατύπωση του άρθρου 16 του νομοσχεδίου για αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος πιάσει δουλεία ή αυτοαπασχοληθεί, τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν την«ευχή» η διατύπωση της διάταξης αυτής να αλλάξει.

Και αυτό διότι είναι αντίθετη στο άρθρο1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται και το εισόδημα από την σύνταξη.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η παρατήρηση της Ολομέλειας για τους υπαλλήλους της Βουλής. Η Ολομέλεια εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της κοινοβουλίου, οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο, παρά μόνο στον κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι για τον τρόπο ενοποίησης των Ταμείων, θα πρέπει να συνταχθούν και να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: