Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Δεν θέτει θέμα ασύλου η κυβέρνηση

"Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου για το άσυλο" διαμηνύει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος για το άσυλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν η πρώτη που δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και πως η ίδια θα υποστηρίξει τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ στη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Πως άνοιξε η συζήτηση για το θέμα


Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την άρση του ασύλου άνοιξε εκ νέου μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Τη Δευτέρα, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμού. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: "Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση".

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για "καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα".

"Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας", πρόσθεσε.

Παράλληλα, θέμα ασύλου έθεσαν και άλλοι πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κων. Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε ότι "εκ των πραγμάτων ύστερα από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε".

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά δυνάμεις της Αστυνομίας κατέλαβαν το πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτρέποντας την κατάληψη του ιδρύματος από ταραξίες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας απειλήθηκε έφοδος και στο κτίριο του Πολυτεχνείου, καθώς μετά την πορεία συγκεντρώθηκαν εκεί αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ έκαψαν και ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν μετά τις 6 το απόγευμα προς τα Εξάρχεια και έτσι η επέμβαση της Αστυνομίας αποφεύχθηκε.

Τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας προκάλεσε η επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του ασύλου του ΑΠΘ, τη Δευτέρα, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η ενέργεια των αστυνομικών να εισβάλουν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και να πετάξουν χημικά, κυνηγώντας εξωπανεπιστημιακούς που πετούσαν πέτρες και μία μολότοφ, προκάλεσε την αγανάκτηση των φοιτητών, οι οποίοι απάντησαν με κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: