Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Την Τετάρτη η πρεμιέρα του διαλόγου για το φορολογικό

Ανοίγει αύριο Τετάρτη, ο κοινωνικός διάλογος για την φορολογική μεταρρύθμιση. Την έναρξη της διαδικασίας του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους θα κηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, συμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, θα αναφερθεί στις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης και αναμένεται να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διάλογο.

Στην πανηγυρική έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι εκπρόσωποι των 24 κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στον διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει, αναλυτικά, τις κυβερνητικές προτάσεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση:

1. Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμο­ποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με πληρο­φορίες, συζητείται η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15%, από 25% που είναι σήμερα, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.

Εξετάζεται να υπάρξει νέο κλιμάκιο το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ. Για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40% υπάρχει πρόταση να αυξηθεί στο 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ.

2. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων.

4. Φορολόγηση των συναλλαγών με offshore εταιρείες.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιονδήποτε αμοιβών.

7. Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

8. Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων όπως οι επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, οι εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτηγά δημόσια χρήσης, ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ.

9. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου.

10. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

11. Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο.

12. Εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος επιλογής (point system) των υποθέσεων που θα ελέγχονται.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: