Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται και πάλι η ελληνική οικονομία μετά τη χθεσινή απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Ρoor΄s να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η απόφαση αυτή συνιστά προθάλαμο υποβάθμισης της οικονομίας που εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τα...
επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να σημειώσουν νέο άλμα (η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά) στο 2,03% από 1,84% που ήταν την Παρασκευή. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν όχι μόνο το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των τραπεζών, φέρνοντας έτσι επιβαρύνσεις και στα επιτόκια δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σε αυτό το σκηνικό και με τις επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο να είναι ήδη έντονες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για ένα καυτό δεκαήμερο εξετάσεων. Θα επιχειρήσει να πείσει τόσο τα στελέχη της S&Ρ όσο και κλιμάκιο του έτερου οίκου αξιολόγησης Μoody΄s που φθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα με... διαθέσεις υποβάθμισης της οικονομίας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τον προϋπολογισμό, αφού η S&Ρ θεωρεί πως «τα κυβερνητικά σχέδια είναι απίθανο να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση ελλειμμάτων και χρέους». Προκειμένου να πειστούν οι αγορές και να διενεργηθεί απρόσκοπτα ο δημόσιος δανεισμός ύψους 55 δισ. ευρώ το 2010, το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως θα προχωρήσει- αν χρειαστεί- σε πρόσθετα μέτρα με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού. «Αν δεν πειστούν οι αγορές, δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας έκτακτα μέτρα υπό την απειλή των... spread.
Έρχονται υποβαθμίσεις
Οι προειδοποιήσεις της S&Ρ χαρακτηρίζονται αναμενόμενες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που σημειώνουν ότι ο διεθνής οίκος δεν είχε «τοποθετηθεί» μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον υπερδιπλασιασμό του φετινού ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν αναμενόμενη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Μoody΄s και εκτιμούν πως δύσκολα θα αποφευχθεί και η υποβάθμιση από την S&Ρ. Στη χθεσινή ανακοίνωση ο διεθνής οίκος δίνει άλλωστε στίγμα προθέσεων: «Αν καταλήξουμε ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι αρκετά επιθετική για να εξασφαλίσει μια σημαντική και σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν αμετάβλητες. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία κλίμακα σε ΒΒΒ+, αν θεωρήσουμε ότι οι υποθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικές, δεδομένου ιδίως του κινδύνου ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να υποαποδώσει σε σχέση με άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ μεσοπρόθεσμα». Σήμερα, η ελληνική οικονομία φέρει βαθμολογία Α+ από τη Μoody΄s και Α- από τις S&Ρ και Fitch. Για να φθάσει σε σημείο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να μη γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 6 βαθμίδες από τη Μoody΄s και κατά 4 βαθμίδες από τους δύο άλλους οίκους.
Αυξάνεται το κόστος δανεισμού
«Ακόμα μία υποβάθμιση θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου» παραδέχονται αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία σημειώνουν κατηγορηματικά πως δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας δανεισμού αλλά ακριβότερου δανεισμού. Ήδη, άλλωστε, με τη χθεσινή απειλή υποβάθμισης, η αγορά ομολόγων αντέδρασε έντονα με το spread (τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας) να αυξάνεται στο 2,03%, από 1,84% την περασμένη Παρασκευή, αντανακλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις.
Άνοιγμα της ψαλίδας κατά μία μονάδα συνιστά ετήσιες επιβαρύνσεις 900 εκατ. ευρώ στο μέτωπο των τόκων, πεδίο όπου ήδη η Ελλάδα καταβάλλει 12 δισ. ευρώ τον χρόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους των 272 δισ. ευρώ. Το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που προετοιμάζεται για το δανειακό πρόγραμμα του 2010, όταν το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει δανεικά ύψους 55 δισ. ευρώ από τις αγορές.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: