Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΠΟΛΥΘΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!


Ρεπορτάζ : Τάκης Τερζής

Νέοι άνθρωποι από 26 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και των ΗΠΑ διαδήλωσαν το τελευταίο διήμερο στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την εθνικότητα των προσαχθέντων, αλλά και αυτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Παράλληλα αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους δέκα ανηλίκους από τους 21 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια ήταν παιδιά στην ηλικία των 15 ετών. Μεταξύ των 784 ατόμων που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων...
το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι 59 ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (Ισπανοί, Φινλανδοί, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί κ.λπ.), ενώ άλλοι εννέα αλλοδαποί βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες στα προχθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα.
Είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά που προσάγονται ή συλλαμβάνονται σε επεισόδια τόσα άτομα από ξένες χώρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι υπήρξε διεθνής κινητοποίηση για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.
Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που προσήχθησαν ήταν Αλβανοί, ενώ έπονται οι Γεωργιανοί, οι Ουκρανοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.
Οι προσαγωγές, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις 850, ενώ οι συλλήψεις, μόνο στην Αττική, είχαν φτάσει συνολικά τις 126.
Πανελλαδικά οι συλλήψεις το Σαββατοκύριακο ανήλθαν σε 143.
Με δεδομένο ότι και χθες έγιναν συλλήψεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας (Χανιά, Αγρίνιο, Ημαθία κ.λπ.), ο αριθμός των συλληφθέντων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 150.
Αλλοδαποί δεν συνελήφθησαν μόνο στα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το Σάββατο στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόκειται για πέντε Ιταλούς και τρεις Αλβανούς οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Αρκετοί αλλοδαποί ήταν και χθες ανάμεσα σε αυτούς που προσήχθησαν από το κέντρο της Αθήνας.
Χθες έγιναν 65 προσαγωγές και 21 συλλήψεις. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν 23 αλλοδαποί, ενώ μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκονται άλλα έξι άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Λετονός και ένας Ιορδανός. Ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν χθες ήταν: Τρεις Γάλλοι, τέσσερις Αλβανοί, ένας Λετονός, δύο Πολωνοί και ένας Ιορδανός.
Οι δέκα από τους 21 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα ήταν ανήλικοι, από τους οποίους ορισμένοι δεν είναι μεγαλύτεροι των 15 ετών.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων είναι περιορισμένες: Ο απολογισμός είναι έξι τζαμαρίες τραπεζών σπασμένες, μία στάση λεωφορείων κατεστραμμένη, μία σπασμένη τζαμαρία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δύο αυτοκίνητα με σοβαρές ζημιές στην οδό Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: