Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αγώνας «δρόμου» για το... κούρεμα των ελληνικών ομολόγων









Αγώνας «δρόμου» για το... κούρεμα των ελληνικών ομολόγων
Εν μέσω νέων αναφορών για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο 2012 η Αθήνα θα πρέπει να βιαστεί να συμφωνήσει με τους δανειστές για το περίφημο πρόγραμμα μείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.


Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup η «…ευρωπαική ένωση δεν θα διαλυθεί- σύμφωνα με την εκτίμηση του Willem Buitter- αν και μόνο αμελητέοι δεν είναι. Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, βασικό σενάριο- κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων της Citi- είναι μία τακτική αναδιάρθρωσης χρέους το 2012-13, δηλαδή χρεοκοπία». Από την ίδια έκθεση χρήζει προσοχής η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης, που προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός (ύφεση) όχι μόνο το 2012 και το 2013 αλλά μέχρι το 2015 ενώ η πολιτική αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και η πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ θα είναι αυξημένη.

Όμως τα νέα από το περίφημο
PSI παρά τα όσα ακούγονται δεν είναι εντελώς αρνητικά. Τουλάχιστον όσον αφορά στις επαφές, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ εμπλεκόμενων-ενδιαφερόμενων ιδιωτών. Βέβαια καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή σημειώνει, πως πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Βερολίνο και των κρίσεων των ευρωπαικών τραπεζών. Ηδηη Ευρωπαική Αρχή/ΕΒΑ ανακοίνωσε, πως θα καθυστερήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων για το ύψος των κεφαλαίων, που θα χρειαστούν οι ευρωπαικές τράπεζες για ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης τους. Αυτό τη στιγμή, που προβλέπεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη ( στο 93,7 τον Νοέμβριο).

Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές (
bankingnews) εκτιμούν πως ΕΕ και IIF έχουν επιλέξει λανθασμένο τρόπο συμμετοχής στο PSI. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό ενδεχομένως θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.

Το ερώτημα είναι γιατί η Αθήνα πιέζει για κάτι, που μάλλον δεν συμφέρει ούτε την ελληνική πλευρά ούτε τις καλούμενες αγορές.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που επιφέρει σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες.

Ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκά hedge funds που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα με στόχο να μην συμμετάσχουν στοPSI και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν εκτελέσει ένα σχέδιο με το οποίο ποντάρουν να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική είναι ότι με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο στόχος να συγκεντρωθούν 100 δις ευρώ είναι ανέφικτος.

Με βάση πληροφορίες αν συγκεντρωθούν από την εμπλοκή των ιδιωτών 65-75 δις ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη η διαδικασία.

Joffrey Postman
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: