Θετική η Ελλάδα για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας
Η Αθήνα ζητά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μία οριστική απάντηση. Και, πλέον, δεν είναι μόνη. Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία έχουν και αυτές αντίστοιχα αιτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας θα εμφανιστεί θετική στο ενδεχόμενο εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας. Στην κατεύθυνση, όμως, της περισσότερης Ευρώπης και όχι του γερμανικού ελέγχου επί αυτής. Επίσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Kορυφής θα τεθούν δύο ακόμη θέματα: η ανάγκη η ΕΚΤ να κόψει χρήμα και να εκδώσει ευρωομόλογα. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να μπει και η αναζήτηση νέου πόρου, με τη μορφή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πρόκειται για την ατζέντα των σοσιαλιστικών κομμάτων, που μπορεί να γνώρισαν την ήττα στην Ισπανία, αλλά ετοιμάζονται για την πολιτική αλλαγή στο Βερολίνο και το Παρίσι. Οι διεργασίες σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι πιέσεις στην Ανγκέλα Μέρκελ να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της αυξάνονται καθημερινά.
Κυβερνήσεις και αγορές πιέζουν τη γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ρεαλιστική στροφή, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει. Διαφυλάσσοντας, ταυτόχρονα, και την ισορροπία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην τελική διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με την απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: στις 9 Δεκεμβρίου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς η Ελλάδα θα φθάσει στην έβδομη δόση των… 70 δισ. ευρώ. Είτε μέσω του PSI plus, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου εργαλείου αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου