Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Προετοιμάζονται για συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα !

Προληπτικό μέτρο, λένε οι ιθύνοντες


http://img.protothema.gr/C50C5DA97DE1C594027B182EBA0BE9BC.jpg
Προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων ΠΛΗΝ του ευρώ έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγματικών ισοτιμιών, πυροδοτώντας σενάρια όχι μόνο για διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά ακόμα και για διάλυσή της!

Εδώ και μέρες τα σχετικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τις διαχειρίστριες εταιρείες των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών πλατφορμών συναλλαγών σε νομίσματα είτε να είναι ήδη έτοιμες, είτε να προετοιμάζουν τα συστήματά τους ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών και εντολών στα «παλαιά», εθνικά νομίσματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα επονομαζόμενα «Currency-dealing systems» της Thomson Reuters Corp. και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της ICAP PLC με το σύστημα Electronic Broking System (EBS), είναι ήδη έτοιμα να «υιοθετήσουν» όλες τις πιθανές νομισματικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Μάλιστα εκπρόσωπος της Thomson Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά πως η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες «σε όλες τις πιθανές αλλαγές δεδομένων στην Ευρωζώνη».

Η Thomson Reuters και η ICAP PLC «τρέχουν» τα δύο βασικά συναλλαγματικά συστήματα πάνω στα οποία οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες βασίζουν τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της ICAP τόνιζε, ήδη από την Κυριακή, πως έχουν γίνει και τεστ στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της εταιρείας με «σενάριο» την μετατροπή ισοτιμιών μεταξύ της δραχμής (!) και του ευρώ και της δραχμής έναντι του δολαρίου … Συμπλήρωσε πάντως πως η εταιρεία δεν έχει κάποια πληροφόρηση αλλά διενήργησε αυτά τα τεστ «για πάν ενδεχόμενο» και ως «προληπτικό μέτρο» (Σ.Σ: «precautionary measure» ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε)...

Την ίδια στιγμή ανάλογη «ετοιμότητα» διατυμπανίζουν πως έχουν τόσο η CLS Bank International, η οποία διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές πλατφόρμες τοποθετήσεων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (currency trading platform), όσο και ο κολοσσός της Bloomberg LP, με τον επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος (Bloomberg's Foreign Exchange business), κ. Tod Van Name να δηλώνει ευθέως πως ο όμιλος έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ακόμα και ειδικά tickers ισοτιμιών και ηλεκτρονικά πρωτόκολλα trading, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες πελάτες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: