Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης









Παπανδρέου: Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής στη νέα κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης
«Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μία άλλη κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής. Θα ήταν καλό σήμερα να βρεθεί κάποια λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου στο κρισιμότερο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες συνεδρίασης. Λίγο μετά τις οκτώ και μισή άρχισε η κρίσιμη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην οποία παρουσίασε επτά σημεία της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου
δήλωσε προς τους υπουργούς ότι «έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».

Το Προεδρικό Μέγαρο με ανακοίνωσή του αν και αρχικώς δεν επιβεβαίωνε την πληροφορία του αίτηματος για συνάντηση απόψε το βράδυ με επίσημη ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τελικά ότι η κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 και μισή το βράδυ.

«Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς ασφαλώς και θα ανταποκριθεί» ανακοίνωσε νωρίτερα η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μιχελάκης, που υπογράφει την ανακοίνωση είχε προσθέσει ότι «γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Διαβάστε ΕΔΩ τα σημεία από την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό.

Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά, συνταγματικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά να τίθεται ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η παραίτηση του πρωθυπουργού, η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των υπουργών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Το πρόσωπο που θα αναλάβει πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και όχι χαμηλού παρονομαστή», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει έκκληση να επέλθει συμφωνία συνεργασίας, γιατί αν δεν επέλθει, θα γίνουν εκλογές και ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής.

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι «εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει».


Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «δεν μπορώ να διαννοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δε θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση» και πρόσθεσε «η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό που θα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό».

«Η κυβερνηση ολοκλήρωσε ένα τεράστιο έργο» επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είπε «να μην πάμε σε πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», σχολιάζοντας την επιλογή του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης ευρύτατης συναίνεσης. Ο κ. Ρέππας στην ομιλία του επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα μας πει τι θα κάνουμε στα εσωτερικά μας» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας».

Επτά βασικά σημεία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Αναλυτικά:

1. Εκταμίευση της έκτης δόσης.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προύποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα

7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Δηλώσεις υπουργών πριν το υπουργικό

Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως σημείωσε ο υπουργός οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και σήμερα στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης γιατί όπως είπε «είμαστε συνεργάτες και φίλοι, οπότε μπορούμε να συνομιλουμε». Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος ήθελε να τον ενημερώσει για θέματα που όπως τόνισε έπρεπε να γνωρίζει.

«Η πρόταση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα είναι καθαρή και έντιμη» τόνισε εισερχόμενος στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ο οποίος επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. «Θα περιμέναμε ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας από τη νέα δημοκρατία», δήλωσε και συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στις νωπές αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Εύχομαι από βάθος καρδιάς να πετύχει το εγχείρημα της εθνικής συννενόησης», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης και συμπληρωσε λέγοντας ότι αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναφερόμενος στο αίτημα Σαμαρά για παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο κ. Καστανίδης, υποστήριξε ότι είναι «σαν να λέμε εμείς στον κ. Σαμαρά ότι για να συννενοηθούμε θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί αυτός». Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί μόλις προκύψει καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Από τη μεριά του ο Σωκράτης Ξυνίδης, υποστήριξε «όλα μπορούν να γίνουν για να σωθεί η χώρα».

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι χρειάζεται «ψυχραιμία και υπευθυνότητα». «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη ούτε λεπτό» δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΤ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δηλώνοντας ότι είναι αισιόδοξος εύχεται όλα τα κόμματα να βρουν σημεία συγκλίσης αφού «αυτή τη λύση χρειάζεται η Ελλάδα και τη χρειάζεται τώρα». Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει η χώρα να μείνει χωρίς πρωθυπουργο ούτε μία ημέρα,ούτε ένα λεπτό. Θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης σήμερα κιολας».

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: