Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ανακοινώσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψε, ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, όπως ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι επίκειται το ραντεβού.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας ζητά από τους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής και πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί λύση απόψε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός πρόσωπο από άλλο πολιτικό χώρο, κάτι που αντέκρουσε ο Γ.Ραγκούσης.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε πρόγραμμα 7 σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις και διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Εκταμίευση της 6ης δόσης.
    Η εκταμίευση αποφασίζεται στο Ecofin της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου, και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου. Πριν όμως την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Ecofin και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η υλοποίηση των ενεργειών αυτών πρέπει να επιβεβαιωθεί από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.
  2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
    Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημονίου που δεν θα απέχει πολύ από την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση με το EFSF και η νέα απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  3. Κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου
  4. Πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
  5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
  6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
  7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε: «Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής:

»"Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα"».

Οι πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ αναφέρουν ότι -τουλάχιστον όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο- δεν είχε σημειωθεί επικοινωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Γ.Παπανδρέου για την κοινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπό αυτήν την έννοια -και με δεδομένο το προαπαιτούμενο της παραίτησης του πρωθυπουργού που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς- εκτιμάται ότι ο Γ.Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- για την ειλικρίνεια των προθέσεών του.

Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, η ΝΔ επιμένει στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, όπως διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει: «Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στο Mega: «Βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν, όσον αφορά στην υπόσταση της χώρας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ταυτόχρονη παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ανακοινωθεί ότι σχηματίζεται νέα κυβέρνηση. Αυτό αρκεί και πρέπει να γίνει έως τα μεσάνυχτα, πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια. Γιατί αλλιώς θα είναι εις βάρος της χώρας και εις βάρος της Ευρώπης.

»Είμαι αισιόδοξος ότι ο πρωθυπουργός θα το πράξει αυτό. Είναι προφανές, για μένα. Δεν μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ της παραιτούμενης κυβέρνησης και της νέας κυβέρνησης. Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό γιατί έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Με τις απόψεις του κ. Χυτήρη, συμφώνησε ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε την έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι των προθέσεων του πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε δεν έχει ακουστεί ακόμη η λέξη «παραίτηση» από τα χείλη του κ. Παπανδρέου.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: