Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Διανομή 660 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα σχεδιάζει η κυβέρνηση

megaro-maximou-660_12Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του 2013. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της, προεκλογικά, περίπου 660 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι το πλεόνασμα αυτό θα πιστοποιηθεί από την Eurostat στις 23 Απριλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat, τον Απρίλιο, να προχωρήσει σε αποφάσεις για την κατανομή και διανομή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 660 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, καθώς ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού του 2013 ήταν «μηδενικό» πλεόνασμα.
Οι εκτιμήσεις αυτές -παρότι όχι οριστικές ακόμη- βασίζονται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.
Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας κατά την επικείμενη άφιξή τους στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τα ποσά που επιστρέφονται από εγκληματικές ενέργειες θα διατεθούν στους χώρους της υγείας και της παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: