Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Νέοι κανόνες για MiFID Επί της αρχής συμφωνία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων


Επί της αρχής συμφωνία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις 14 Ιανουαρίου η ελληνική Προεδρία πέτυχε επί της αρχής συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αναθεώρηση κανόνων για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«Η συμφωνία επί της αρχής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID) αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό σύστηµα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (ECOFIN).
«Με το νέο αναθεωρημένο κανονιστικό πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του συστημικού κινδύνου, την εξασφάλιση της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την επαρκή προστασία των επενδυτών», πρόσθεσε.
Στην κατ' αρχήν συμφωνία αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Σε ανταπόκριση του Bloomberg από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στην «αυστηροποίηση των απαιτήσεων» και στη «διόρθωση των ελλείψεων» που προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς στις συναλλαγές υψηλής συχνότητας και στην κερδοσκοπία μέσω προθεσμιακών συναλλαγών και παραγώγων, όπως και μέτρα για την ενίσχυση της δραστηριότητας σε ρυθμισμένα πεδία. Η συμφωνία επετεύχθη δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, όπως επισημαίνεται.
«Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των κεφαλαιαγορών προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση ενός πιο ασφαλούς, πιο ανοιχτού και πιο υπεύθυνου χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και Έλληνες αξιωματούχοι επίλυσαν χθες διάφορα εκκρεμή ζητήματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ξεπέρασαν τις επτά ώρες. Η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων.
Σε μια άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο που δημοσιεύουν ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος για «αδιέξοδο» στις συνομιλίες για μια ευρωπαϊκή αρχή εξυγίανσης των τραπεζών, καθώς οι διαπραγματευτές αναζητούν την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα καλύπτει τα έξοδα για τη διάσωση ή το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών.
«Δεν υπήρξε πρόοδος από τις αρχικές θέσεις, που έχουν διατυπώσει οι διάφοροι θεσμοί, όπως δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα» επισημαίνεται στο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συνοψίζει τις συνομιλίες της 8ης Ιανουαρίου μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και Ελλήνων Αξιωματούχων, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως σημειώνεται.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει τη δημιουργία μιας «ισχυρής κεντρικής αρχής» που θα διαθέτει κοινό ταμείο, τροφοδοτούμενο από την φορολόγηση των τραπεζών, ανάλογο με αυτό που περιέχονταν στην πρόταση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση, που εκπροσωπούνται στις συνομιλίες από την Ελλάδα, επιθυμούν τη θέσπιση ενός «κλιμακωτού συστήματος», που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών τον Δεκέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: