Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Εγκύκλιος της Ζέττας Μακρή Το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί τον αντικαπνιστικό νόμο από 1η Φεβρουαρίου


Το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί τον αντικαπνιστικό νόμο από 1η Φεβρουαρίου

Απαγορεύονται τα... τασάκια - Τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα συστήσουν οι Προϊσταμένοι  των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειών

Το χρονοδιάγραμμα της νέας… αντικαπνιστικής εκστρατείας καταρτίζει το υπουργείο Υγείας σε μία ύστατη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Συστήνονται ειδικά κλιμάκια ελέγχου από τις Περιφέρειες και μπαίνουν στο στόχαστρο, καπνιστές, τασάκια, ταμπέλες, σήμανση και βιβλία αναφοράς των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να διαλύσει την… αιθαλομίχλη από τους καπνούς των τσιγάρων που πυκνώνει σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Καταληκτική περίοδος για την προετοιμασία της εκστρατείας είναι η 31η Ιανουαρίου, οπότε κάθε  Περιφέρεια πρέπει να έχει ορίσει το κλιμάκιο, τον επικεφαλής και τα σχέδια ελέγχου.

Με εγκύκλιό της η αρμόδια υφυπουργός, κυρία Ζέττα Μακρή, «κηρύσσει» και επίσημα την εφαρμογή των αντικαπνιστικών ελέγχων ζητώντας «να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 65 του Ν. 3918/2011».

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα νόμο, το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό αποτελούσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί που πλέον δεν υφίστανται ως σώμα.

Στην θέση τους και στην πρώτη γραμμή του μετώπου θα βρίσκονται εφεξής, και σύμφωνα με τις εντολές της υφυπουργού, τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που υποχρεούνται να συστήσουν οι Προϊσταμένοι  των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειών.
Μάλιστα, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι σχετικές αποφάσεις των Περιφερειαρχών πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στη Δ/νση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην διαδικασία ελέγχου, το έγγραφο του υπουργείου Υγείας παραπέμπει και πάλι στην υπουργική απόφαση 104720/2010, η οποία ορίζει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σχετική σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Στην ίδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας θα κοινοποιούνται  τα σχέδια των τακτικών – περιοδικών ελέγχων κάθε Περιφέρειας  με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, δηλαδή τις Διευθύνσεις Υγείας και  κοινωνικής Μέριμνας, τις Διευθύνσεις  Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, τη Λιμενική Αστυνομία, την Αστυνομία, τον ΕΟΤ και το ΣΕΠΕ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: