Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν τη χώρα

«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ»



Αντώνης Σαμαράς: Θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν τη χώρα
«Αυτή η κυβέρνηση θα πει την αλήθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα αποφύγει τις γενικολογίες και τις εύκολες υποθέσεις, αφού «ο λαός δεν έχει ανάγκη από ψεύτικα συνθήματα» αλλά, όπως είπε, «από τέσσερα πραγματα: Ελπίδα, προοπτική, κουράγιο και αλήθεια».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση», σημείωσε και υποσχέθηκε ότι «θα δώσουμε όλες τις μάχες που θα σώσουν την Ελλάδα».

Προτεραίοτητα της νέας κυβέρνησης είναι «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού με όπλο μας την αποφασιστικότητα και με στήριγμα την ενότητα του λαού».

Ο Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επανέλαβε ότι έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός παραδεχόμενος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ξεφύγει από τους στόχους του τόνισε ότι «αυτή η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Όπως είπε «η Ελλάδα βρέθηκε κατά το παρελθόν σε πολύ πιο σκληρές δοκιμασίες και τις ξεπέρασε». «Το τι θα κάνουμε αναλυτικά θα το πουν οι υπουργοί μας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει με αποφασιστικά βήματα».

Κύρια επιδίωξη, σημείωσε, είναι να συγκρατησουμε την ύφεση.

Όσον αφορά στο Μνημόνιο, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως η κυβέρνηση μιλά για επαναδιαπραγμάτευση «για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας».

«Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες, ζητάμε τροποποιήσεις του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του» είπε, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ’ αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου, υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν».


ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις», είπε και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, η απελευθέρωση της ενέργειας και η αποκρατικοποιήση των εταιρειών υδάτων θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή.  Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Όπως εξήγησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά αλλά αναπτυξιακά.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα αναβάθμισης του περιβάλλοντος. Παράλληλα εξήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λεγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό». «Δεν μπορεί να μιλούν οι ξένοι για πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή υπονομεύοντας αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Δημόσιο ανακοίνωσε το κλείσιμο και τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων.

Σε ό,τι αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή του σχεδιασμού της με στόχο την καταπολέμηση  της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσει παράλληλα με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Η νοσηρή γραφειοκρατία είναι ο νούμερο ένα εχθρός του τόπου» τόνισε και ανακοίνωσε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, όπως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο κατά της φοροδιαφυγής.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τηνανακούφιση των δανειοληπτών με τη δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στην αντικατάσταση κάθε μέτρου που οδηγεί σε απολύσεις.
«Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα σε ανάκαμψη της οικονομίας το έλλειμμα μειώνεται κατά 1μιση δισεκατομμύριο», υπογράμμισε και συνέχισε «Πρόθεσή μας να αλλάξουμε». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν οι συντάξεις σε λιγότερο από ένα χρόνο.

ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

Ο κ. Σαμαράς σκιαγράφησε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και την δημόσια διοικηση. Πρώτον, ανακοίνωσε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και δεύτερον, τη σύσταση σώματος ελέγχου πόθεν έσχες βουλευτών από το 1974 και μετά. Παράλληλα έδωσε έμφαση στον περιορισμό χρηματοδότησης των κομμάτων, σε περικοπές μη απαραίτητων βουλευτικών προνομίων. Ανακοίνωσε την ίδια στιγμή, πρωτοβουλία για τροποποίηση της βουλευτικής ασυλίας.http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: