Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ούτε ευρώ στην Ελλάδα μέχρι να κρίνει το Eurogroup ότι το μνημόνιο ξανακυλάει

(Ξανα)άρχισαν τα όργανα...


Μέχρι το Eurogroup να ανάψει πράσινο, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Μέχρι το Eurogroup να ανάψει πράσινο, δεν θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης   (Φωτογραφία:  Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί όταν το Eurogroup αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει επιστρέψει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά» είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, διατηρώντας την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Πριν τις εκλογές, η υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση είχε πει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα εξαντλούνταν προς τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, υπενθυμίζει το Reuters, αναμένεται η εκταμίευση του «κουρεμένου» ενός δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση.

Αποφάσεις τον Αύγουστο

Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας στη διάθεσή του και τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από το τέλος Αυγούστου, καθώς όπως τόνισαν «οι συζητήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται».

Το Eurogroup της 9ης Ιουλίου θα αποτελέσει το «βάπτισμα του πυρός» για τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνησή του.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του νέου Έλληνα ομολόγου τους, Γιάννη Στουρνάρα», ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης.

Προσέθεταν δε ότι «δεν θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποκλίνει από τους στόχους. Αυτό δεν είναι δραματικό [...] γνωρίζουμε ότι πολλά έπρεπε να έχουν γίνει τους τελευταίους 4 μήνες και δεν έγιναν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τώρα όμως πρέπει να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων (π.χ. φορολογία) είναι συζητήσιμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, πηγές της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: