Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ



Για την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας

Παρ΄όλο που στην παρούσα φάση η αποστολή δεν προέβη σε ενδελεχή έλεγχο στο πλαίσιο των συζητήσεων διεφάνη ότι το πρόγραμμα τριετούς οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προχωράει βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί.

Αυτά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα 14 με 17 Ιουνίου προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι θετικές καθώς τα δημόσια έσοδα προκύπτουν σχεδόν όπως αναμένονταν, ενώ παρατηρείται αυστηρός έλεγχος δαπανών στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, μέχρι τα τέλη Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.

Τα στελέχη ανέφεραν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.

Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις απαιτούμενες προβλέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τη συνεισφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται επίσης ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ότι οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ανέφεραν τα στελέχη.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς το καλύτερο.

Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Poul Thomsen, την ΕΚΤ ο Klaus Masuch και Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσώπησε ο Servaas Deroose.

Δεν υπάρχουν σχόλια: