Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αλλαγές στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό

Αλλαγές στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό
Μηχανισμό αυτόματων περικοπών όταν υπάρχουν ελλείμματα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις και το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουν και τα ταμεία κύριας σύνταξης για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δε θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο τμήμα της μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι ανάλογο των εισφορών και τουσυνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη του κάθε Ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελέυθερος Τύπος», αυτή είναι μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.
Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.
Σημαντικό σημείο αποτελούν οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε 3 μεγάλους φορείς (ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες) εντός του 2015.
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: