Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον...





Κάθε πέρυσι και… καλύτερα, ενώ τα χειρότερα έπονται! Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «ξηλώνει» και τα λίγα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Οι πανέμορφες παραλίες σερβίρονται για πεντάστερα ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που...
προωθούνται παρά την πλήρη αποτυχία του ισπανικού μοντέλου. Τα δάση παραμένουν απροστάτευτα και ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για «επενδύσεις» σε δασικές εκτάσεις. Τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται με τρόπο που ανοίγουν δρόμοι για νέα γενιά πολεοδομικών παραβάσεων και ετοιμάζεται η πλήρης ανατροπή των πολεοδομικών κανόνων για να τακτοποιηθούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και αγοραστές μεγάλων εκτάσεων που σήμερα δεν επιτρέπεται να δομηθούν ή δεν δικαιούνται τα τετραγωνικά που επιθυμούν τα νέα αφεντικά.

Αλλη μια Ημέρα Περιβάλλοντος πέρασε με τα συνήθη «θα» και την οικολογική κρίση να συμβαδίζει με το οικονομικό αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να είναι το σωστό «εργαλείο» για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε νέες βάσεις. Με πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι «αρπαχτές» που θα μείνουν στα χαρτιά…

Τιμώντας την Ημέρα, οι ΝΗΣΙΔΕΣ καταγράφουν τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά «αγκάθια».

 *ΑΚΤΕΣ 
Μετά τους καταπατητές ήρθε ο Στουρνάρας

Η ελληνική ακτογραμμή έχει μήκος 15.500 χλμ. αλλά ώς τώρα έχει οριοθετηθεί μόνον το 6% με αποτέλεσμα οι υπέροχες παραλίες μας να είναι ανυπεράσπιστες απέναντι σε καταπατήσεις ιδιωτών και κυρίως τουριστικών επιχειρήσεων. Το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών που «πάγωσε» λόγω των εκλογών, προβλέπει συλλήβδην νομιμοποίηση όλων των παρανομιών που έχουν γίνει πάνω στο κύμα, παρά τη ρητή διάταξη του νόμου 4178/2013 που απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη. Πρωτοφανής και η… ποσόστωση που επιτρέπει σε επενδυτικά σχήματα να μπαζώνουν πέντε τετραγωνικά θάλασσας για κάθε ξενοδοχειακή κλίνη! Είναι ενδεικτικό ότι το επίμαχο νομοθέτημα, που «μακιγιάρεται» σε επιμέρους τομείς και ετοιμάζεται να πάρει μέσα στο καλοκαίρι τον δρόμο για τη Βουλή, προβλέπει ειδική μεταχείριση για τη δόμηση ακινήτων του Δημοσίου που θα αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρχικό σχέδιο υιοθέτησε με θέρμη ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που αντέτεινε ότι δεν πειράζει να γίνουν… Ισπανία 200 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών για να κατασκευαστούν την επόμενη δεκαετία 250.000 ξενοδοχειακές κλίνες. Τα άδεια κουφάρια στην ισπανική Κόστα ντελ Σολ δεν τους δίδαξαν τίποτα. Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ και η νεοσύστατη κρατική εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.» συνεχώς «προικοδοτούνται» με παραλιακά φιλέτα τα οποία προβλέπεται να γίνουν «τσιμέντο».

* ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΡΙΑΣ 
Η νέα απειλή-βόμβα

Είναι η νέα απειλή για τις ελληνικές θάλασσες και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Περίπου 700 τόνοι χημικών από το οπλοστάσιο της Συρίας προβλέπεται να φορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού ναυτικού και να υποστούν διαδικασία υδρόλυσης για 90 ημέρες στα ανοικτά της νότιας Κρήτης. Στο επικίνδυνο «μπάρκο» θα υπάρχουν αέρια μουστάρδας και μεθυλοφωσφορικό διχλωρίδιο, χημικό από το οποίο παράγεται το επικίνδυνο σαρίν. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Κρητικοί ανησυχούν γιʹ αυτό και οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις πιέζοντας την κυβέρνηση να μην επιτρέψει το νέο οικολογικό έγκλημα.

Διαβάστε ολόκληρο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: