Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Xωρίς «καπνό» η συνεδρίαση του Euroworking Group...


Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ...

Λίγο μετά τις 17.00 ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Euroworking Group για την Ελλάδα, που τελείωσε έπειτα από 2,5 περίπου ώρες, χωρίς όμως να...
καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις θα συνεχίζονται μέχρι αργά σε γεύμα εργασίας των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και από τη μεριά της Ελλάδας του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαου Θεοχάρακη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η «σαλαμοποίηση» ελέγχων και δόσεων, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αρωγός των προσπαθειών της κυβέρνησης στέκεται η Κομισιόν αλλά και η Ουάσιγκτον, με στόχο να αρχίσουν να έρχονται έστω και με υποδόσεις κάποια χρήματα έως την τελική συμφωνία του Ιουνίου, όποτε διαπιστώνεται πως τα λεφτά τελείωνουν στη χώρα μας.

Το ελληνικό ζήτημα εξετάζεται σήμερα διεξοδικά, στην πρώτη μέρα της συνεδρίασης του Euroworking group. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφηναν ανοικτό να υπάρξει μία πρόοδος των διαβουλεύσεων, καθώς εξαντλούνται επικίνδυνα πλέον ο χρόνος και τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι να φτάσει η οικονομική στήριξη το αργότερο έως το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Πολλά εξαρτώνται όμως και από την πρόοδο των τεχνικών διαβουλεύσεων. Στην Αθήνα έχουν πάρει φωτιά από χθες οι συναντήσεις ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών του άτυπου «Athens group». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα αλλά και το ασφαλιστικό. Έως τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει παρουσιάσει μόνον θεωρητικά «κείμενα εργασίας» και όχι «κείμενα διαπραγμάτευσης», αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως προετοιμάζει και πακέτο προτάσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: