Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Aντίθετο στην παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλαδα εμφανίζεται το ΔΝΤ

Τα «αγκάθια» της 21ης Ιουλίου

Οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εγγυήσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΔΝΤ διαφωνεί κατηγορηματικά με τις φινλανδικές απαιτήσεις και τη στάση της Ευρώπης
Οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εγγυήσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΔΝΤ διαφωνεί κατηγορηματικά με τις φινλανδικές απαιτήσεις και τη στάση της Ευρώπης (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Ουάσινγκτον
Αντίθετο στην παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης στο δεύτερο πακέτο στήριξης, εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα και επικαλείται το Bloomberg.

Η χρήση εγγυήσεων θα οδηγήσει την ακύρωση του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή» (priority creditor status), σύμφωνα με το οποίο κατά την αποπληρωμή των οφειλών το Ταμείο έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πιστωτών της χώρας, ενώ θα παραβιάσει τα δικαιώματα των -ιδιωτών- ομολογιούχων, είπαν οι τέσσερις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι δηλώσεις ήταν ανώνυμες, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Επισήμως, το ΔΝΤ αρνείται ακόμα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Ελσίνκι, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Τις -όποιες- ελπίδες για συμφωνία στη συνάντηση της Τρίτης φρόντισε να διαψεύσει η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις που έκανε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και δημοσιεύθηκαν στο φύλλο του Σαββάτου.

«Δεν νομίζω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη συνάντηση», φέρεται να είπε.

Οι φινλανδικές απαιτήσεις απειλούν ευθέως την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Έτσι, σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται να κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο «διόρθωσης» αυτής της συμφωνίας, ουσιαστικά δηλαδή μίας νέας συμφωνίας που δεν θα περιέχει το «αγκάθι» των εγγυήσεων.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: