Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στο... περίμενε 300.000 συνταξιούχοι ...



Σε αναμονή βρίσκονται 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ, με αποτέλεσμα ο χρόνος απονομής να αγγίζει και τα 4 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία αντιμετωπίζουν, πέρα από διαρθρωτικά προβλήματα στην οργάνωση και την... έλλειψη προσωπικού, ζήτημα έλλειψης ρευστότητας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης ευελπιστεί ότι το σύστημα της προσωρινής σύνταξης θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Αναλυτικότερα, η απονομή σύνταξης καθυστερεί από 6 έως 14 μήνες όταν όλα τα χρόνια ασφάλισης είναι σε έναν μόνο ασφαλιστικό φορέα, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η καθυστέρηση αγγίζει και τα 2,5 χρόνια. Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στα επικουρικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας εμποροϋπάλληλος που υποβάλλει αίτηση για σύνταξη θα χρειαστεί από 3,5 έως 4 χρόνια για να πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το ΤΕΑΙΤ αντίστοιχα.

Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έκδοση συντάξεων σε δικαιούχους που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κύκλοι του Yπουργείου Εργασίας σπεύδουν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους λέγοντας ότι:

• Κανένας δικαιούχος δεν θα χάσει τη σύνταξή του
• Επίσης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι το σύστημα της προσωρινής σύνταξης θα βοηθήσει στην άμβλυνση του προβλήματος.

Οι ασφαλιστικοί φορείς κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του Yπουργείου Εργασίας, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, υποχρεούνται, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, να εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και των δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Σε περιπτώσεις, δε, διαδοχικής ασφάλισης το παραπάνω χρονικό διάστημα επιμηκύνεται σε έξι μήνες.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός των προθεσμιών, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης στα ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Η προθεσμία φτάνει τις 75 ημέρες σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο χρόνος απονομής της σύνταξης ανά ταμείο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

• Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για ασφαλισμένο μόνο στο ΙΚΑ χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 7 έως 9 μήνες. Για ασφαλισμένο που υπάρχει αίτημα αναγνώρισης χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση από 9-12 μήνες. Oταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες.

• Ο ΟΑΕΕ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΑΕΕ, σε 7 έως 9μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση είναι από 12 έως 15 μήνες.

• Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χορηγεί σύνταξη περίπου στους 8 μήνες, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής, η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.

• Ο ΟΓΑ χορηγεί σύνταξη, όταν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον ΟΓΑ, με καθυστέρηση 5-6 μηνών, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12-15 μήνες.

• Στο ΕΤΑΑ (ανεξαρτήτως απασχολουμένων) οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα:

– Η απονομή σύνταξης του Ταμείου Νομικών γίνεται σε 3 έως 4 μήνες.
– Η απονομή σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ γίνεται σε 10 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα και μετά από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.
– Η απονομή σύνταξης στο ΤΣΑΥ γίνεται σε 12 μήνες όταν υπάρχει ασφάλιση στον φορέα και από 12 έως 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική.

• Στο ΤΕΑΔΥ θα χρειαστούν πάνω από 2,5 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση ξεπερνά τα 3 χρόνια. Στο Ταμείο σήμερα εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

• Στο ΕΤΕΑΜ ο χρόνος απονομής είναι από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.
real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: