Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»









Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»
«Η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση το 2013. Συνθήματα από μέλη της ΠΑΣΠ όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία.

«Τριάντα επτά χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. «Η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας, να ικανοποιήσει την ανάγκη εκπροσώπησης ενός τμήματος του λαού που ήταν στο περιθώριο. Παρά τις περιπέτιεες μάθαμε και καταφέραμε πολλά» είπε στην «αναδρομή» του για το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «μάχη στις πιό δύσκολες συνθήκες της ιστορίας της χώρας μας». «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Σήμερα θα κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρόοδο της χώρας. Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Οι λύσεις δε δίνονται με μίσος, με πόλωση ή με τη βία» σημείωσε.

«Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».



Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πελατειακό κράτος και διαφθορά, οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση» δηλώνοντας έτοιμος να συγκρουστεί με με αντιλήψεις και πρακτικές. «Διαχειριζόμαστε το χρέος και το ελλειμμα που μας άφησε η ΝΔ. Θα κλείσουμε τον κύκλο μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω μας την Ελλάδα της ευνομίας και των ίσων δικαιωμάτων» είπε. «Το κίνημα "δεν πληρώνω" θα πρέπει να μετατραπεί σε "δεν λαδώνω"» τόνισε.

«Έχουν μείνει στην εποχή του διπολισμού του Ψυχρού Πολέμου όσοι μας κατηγορούν για την πολιτική μας. Δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος. Αυτό είναι που μας διαχωρίζει από την Αριστερά και από τη Δεξιά» επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση αφορά συνολικά την Ευρωζώνη και την ανάγκη για μία πιο ισχυρή δημοκρατική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που θα εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα σταματήσει τη διαρροή πόρων, προσθέτοντας ότι «εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα ευρωομόλογα. Πολλά από όσα λέγαμε ακουγονταν αιρετικά αλλά σήμερα είναι στο τραπέζι επίσημα ή άτυπα και είναι στο δρόμο της εφαρμογής».

«Από την πρώτη στιγμή μίλησα για την ανάγκη αναπτυξιακής στρατηγικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας τον φόρο Τόμπιν, τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ανάγκη προστασίας από τις αγορές παραγώγων και από τους οίκους αξιολόγησης, που σήμερα ρυθμίζουν τις τύχες των λαών χωρίς καμίας νομιμοπόιηση, όπως είπε.

Για τις τράπεζες είπε ότι «απαιτούμε μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».

Μίλησε για πρότυπο εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας, με την κοινωνία «να πρέπει να μπει πάνω από τις αγορές». «Ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Παπανδρέου.



«Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» είπε, κάνοντας λόγο για επαγγελματίες συνδικαλιστές, οι οποίοι «όσο κι αν το θέλουν, τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν». Σημειώνεται ότι μέλη της ΠΑΣΠ φώναξαν συνθήματα κατά της κατάργησης του ασύλου και υπέρ της δωρεάν Παιδείας («ΠΑΣΠ ιδέα πεθαίνει τελευταία», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο», και «Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά για μια Παιδεία δημόσια και δωρεάν») ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην αίθουσα. Κάλεσε ακόμη την νεολαία να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αλλαγή στα ΑΕΙ και την παρότρυνε : «Θέλουμε την δίπλα μας την ΠΑΣΠ για να αλλάξει η παράταξη. Να πάμε μπροστά».

Αναφορά έκανε και στην Υγεία, λέγοντας ότι εκτοξεύτηκαν τα κόστη χωρίς υπηρεσίες στον πολίτη και ότι παράλληλα μία μερίδα που είχε συνηθίσει σε προνόμια αντιδρά στις αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου με ενωτικές τάσεις, απέρριψε χαρακτηρισμούς όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας. Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τίμησε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται εν ζωή, αναφερόμενος στον Αναστάσιο Πεπονή.

Τα μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο είναι αυστηρά. Νωρίτερα, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του αθλητικού κέντρου συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη χειροκροτούμενος από τα στελέχη του κινήματος που είχαν ήδη πάρει θέση στην αίθουσα.



Χαιρέτησε αρκετούς εξ αυτών και πήρε θέση στο προεδρείο, μετά την εκλογή του οποίου άρχισε την εισήγησή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Αργότερα, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.
Οι στόχοι της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Οι στόχοι της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Ένας από τους κύριους στόχους της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως αναφέρεται σε κείμενα του Κινήματος η ουσιαστική συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων θεσμικών κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών στην διαμόρφωση των θέσεων και των δράσεών του.

«Στην παρούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία, μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πραγματοποιήσει τομές που επαναπροσδιορίζουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη» αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ, «ως σύγχρονος πολιτικός οργανισμός, στηρίζεται στο πολιτικό του όραμα και στις προγραμματικές του θέσεις, αναπτύσσοντας πολιτικές διαδικασίες που ενισχύουν την ιδεολογική και προγραμματική ανατροφοδότησή του, μέσα από τον διάλογο με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: