Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ...


ΝΤΡΟΠΗ !!!
Απέφυγαν τη μέγγενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, σύμφωνα με Τύπο της Κυριακής, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους...
κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου, και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!
Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται ότι εξασφάλισαν έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας.
 Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο «θ» του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 4093/12, και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1-1-2013, κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30% εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η διάταξη λέει ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δυο συντάξεις, μια βουλευτική έστω 3000 ευρώ και μια εξ επαγγέλματος (γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού, κ.α), έστω 1.800 ευρώ, τότε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20%, και θα πέσει στα 2.400 ευρώ.
Αν τώρα υπάρχουν συνολικά τρείς κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ από την 1η/1/2013.
Η μείωση αυτή λοιπόν δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου που πληρώθηκαν οι κομμένες συντάξεις Φεβρουαρίου, σε όλους (σχεδόν) τους λοιπούς συνταξιούχους, και δεν θα γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά, προγραμματίζεται πλέον να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου!
Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς από τη στιγμή που δεν έγινε η μείωση κατά 20% ή 30% στη βουλευτική σύνταξη εφόσον υπάρχουν δυο ή και τρείς κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να γίνουν ούτε οι άλλες μειώσεις, δηλαδή πάει πίσω και η μείωση του ΛΑΦΚΑ όπως και η νέα μείωση κατά 5%-20%! Καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20%, ή 30%!
Ο λόγος που δεν …πρόλαβαν να κόψουν τις βουλευτικές και δημαρχιακές συντάξεις είναι ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν κατάφεραν να στείλουν και να διασταυρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτή, δημάρχου νομάρχη, και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή και τρίτη κύρια σύνταξη.
Το θέμα όμως έχει και άλλη μια εξίσου απίστευτη διάσταση. Ενώ σε όλες τις συντάξεις των απλών πολιτών, μπαίνει πρώτα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 3% ως 14% και μετά ακολουθούν όλες οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, στις συντάξεις των βουλευτών και πρώην δημάρχων νομαρχών κ.λπ, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα η μείωση 20%, ή 30% και μετά να μπεί η ΕΑΣ με τις επόμενες περικοπές. Αυτή η «λογιστική τακτοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις τελικές μειώσεις.
Μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό, να γίνεται πρώτα μείωση 20% σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αλλά στο τέλος υπάρχει κέρδος από το να επιβαλλόταν πρώτα ο ΛΑΦΚΑ (12% στην κλίμακα των  3.000 ευρώ) και στη συνέχεια οι άλλες μειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: