μεταρρυθμίσεων στην Υγεία με τη μείωση του κόστους και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενώ στο ερώτημα αν τον ενδιαφέρει η επόμενη μέρα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι «όποιος σήμερα σκέφτεται την επόμενη μέρα ακούει φωνές σαν τη Ζαν Ντ’ Αρκ».
-Κύριε υπουργέ, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Πρό-σφατο παράδειγμα ο νέος νόμος κατά του καπνίσματος. Εσείς προτείνατε ένα είδος φόρου για τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ που θα επιτρέπουν το κάπνισμα, αλλά ο πρωθυπουργός το απέρριψε υιοθετώντας την καθολική απαγόρευση, που ίσως είναι και η σωστή λύση. Σωστή με την έννοια ότι ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Αυτή ήταν η πρότασή μου. Πρότεινα διαζευκτικώς την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Υποστήριξα, επίσης, ότι είτε ως προς τη μία είτε ως προς την άλλη επιλογή κοινός παρονομαστής είναι ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος επιτέλους θα κάνει τον έλεγχο. Η Δημοτική Αστυνομία και οι ελεγκτές Υγείας των περιφερειών δεν αρκούν, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε απρόθυμη να ελέγξει, τόσο λόγω των δημοτικών εκλογών όσο και λόγω της καθημερινής τους συναναστροφής με τους δημότες. Το υπουργείο Υγείας έχει μόνο 40 επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και αυτοί δεν είχαν οριστεί αρμόδιοι για να κάνουν έλεγχο. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε στη συνεδρίαση, όπου θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα τον συνεπή και έγκαιρο έλεγχο του συγκεκριμένου μέτρου που προστατεύει τη δημόσια υγεία. Η γνώμη των συναρμόδιων υπουργών ήταν να επιμείνουμε στην ανεξαίρετη απαγόρευση. Με τον νόμο που κατέθεσα στη Βουλή προσθέτουμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους ελεγκτές Δημόσιας Υγείας και τους επιθεωρητές Εργασίας. Διευκρίνισα μάλιστα στη σύσκεψη ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα δίνω στη δημοσιότητα τους μηχανισμούς που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Εστειλα σχετική εγκύκλιο σε όλους τους αρμόδιους φορείς του ελληνικού κράτους. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσω τα πρώτα στοιχεία.
-Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους ως προς τη σχέση φαρμακείων και πληθυσμού. Υπάρχει περίπτωση να κάνετε υποχωρήσεις;
Κατά τον κοινωνικό διάλογο αποσιωπούν ορισμένοι -όχι όλοι- από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι υπήρξαν πολλά μέτρα απελευθέρωσης που δεν αποδέχτηκα. Μάλιστα έχω διευκρινίσει δημοσίως αλλά και στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ότι για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή το μέτρο της χορήγησης άδειας φαρμακοποιού σε μη φαρμακοποιό ή σε φαρμακευτικές αλυσίδες και σούπερ μάρκετ. Οι τελικές επιλογές του υπουργείου είναι σύνθεση πολύ αντίθετων μεταξύ τους πολιτικών και μέτρων. Υπό την έννοια αυτή δεν βλέπω τον λόγο να κάνω υποχωρήσεις. Δεν είναι σωστό να με καταγγέλλουν για πολιτικές που δεν ασκώ, αλλά και για αδιαλλαξία. Πιστεύω στην πρόταση που κατέθεσα στη Βουλή και θα την υπερασπιστώ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις τρεις επόμενες εβδομάδες. Εχουμε ήδη συνεδριάσει τρεις φορές με τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επί πέντε ώρες με τα κομματικά στελέχη στην Ιπποκράτους.
-Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος με την ασάφεια ως προς το ποιος έχει δικαίωμα να διαθέτει άδεια φαρμακείου ανοίγει τον δρόμο για να μπουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πράγματι μια τέτοια προοπτική;
Σε καμία περίπτωση. Το έχω αποκλείσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Στον κοινωνικό διάλογο, στα μέσα ενημέρωσης. Το έχω διατυπώσει και στο κείμενο του νόμου. Συνεπώς, η επίκληση αυτού του επιχειρήματος είναι προσχηματική και γίνεται για να στηρίξει τη συνέχιση των απεργιών. Κατά βάση πίσω από αυτό το πρόσχημα κρύβεται η ανησυχία για τη νομοθετική απαγόρευση των περιορισμών στην είσοδο των διπλωματούχων φαρμακοποιών στο επάγγελμα. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς και στην απελευθέρωση του ωραρίου και στη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπουν στο επάγγελμα νέοι φαρμακοποιοί. Επαναλαμβάνω ότι πιστεύω στην ορθότητα των επιλογών που καταλήγουν σε φθηνότερο φάρμακο και σε περισσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
-Τι γίνεται με την περίφημη λίστα φαρμάκων;
Συντάχθηκε ήδη η αρνητική λίστα. Δηλαδή ποια φάρμακα δεν θα καλύπτονται από τα Ταμεία. Πρόκειται για 543 σκευάσματα (π.χ. αντιαλλεργικά, απολυμαντικά, αντισηπτικά, αντιβηχικά). Τη διανείμαμε, όπως ο νόμος ορίζει, στις εταιρείες για να πουν τις απόψεις τους και σε λίγο θα την εφαρμόσουμε. Πρόκειται για πολύ μεγάλη κατάκτηση, με σημαντικά αποτελέσματα στον περιορισμό της σπατάλης.
-Θεωρείστε ένας από τους πλέον πετυχημένους υπουργούς που βάζει πλάτη. Δίνεται όμως η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός σάς κρατάει ακόμα μανιάτικη την επιλογή σας στην εσωκομματική αντιπαράθεση του 2007. Ισχύει αυτό;
Προσπαθώ να προσφέρω στον τόπο και δίνω μάχη. Οσο για τον συντονισμό μου με το κέντρο της κυβέρνησης, εκεί όπου υπάρχουν κενά προσπαθώ να βρω τον άνθρωπο που θα τα καλύψει. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός και εγώ είμαι υπουργός του. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.
-Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνησή σας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι βαδίζει στην κρίση χωρίς σχέδιο και άρα εφαρμόζει άκριτα τις λύσεις που επιβάλλει η διεθνής κοινότητα. Είναι άδικη αυτή η κατηγορία;
Στην αρχή είχαμε προβλήματα ξεκάθαρου προσανατολισμού. Στη συνέχεια βρήκαμε τον δρόμο μας και τον ρυθμό μας. Καθυστερήσαμε μετά στη χάραξη των αναπτυξιακών μας πολιτικών. Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε αν αντιστρέψαμε κι αυτή την κατάσταση. Το 2011 θα είναι το έτος της ουσιαστικότερης πολιτικής παρέμβασης ελληνικής κυβέρνησης μετά το 1974.
-Η Ν.Δ. εκτιμά ότι τον Μάρτιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι διαχειρίσιμη και λόγω της αφόρητης κοινωνικής πίεσης η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογές. Εσείς τι πιστεύετε;
Η συζήτηση για τις εκλογές είναι επιζήμια για τον τόπο. Στο εσωτερικό της χώρας μάς αποπροσανατολίζει και μας απονευρώνει και στο εξωτερικό μάς δυσφημεί, κυρίως στις αγορές. Διαφωνώ και με την ίδια τη συζήτηση, γι’ αυτό και την καταγγέλλω ρητά και απερίφραστα. Και ακόμη, αρνούμαι να συμμετάσχω σε συζήτηση για τα πρελούδιά της, όπως π.χ. οι εκλογικοί νόμοι και τα τοιαύτα. Για μένα η συζήτηση περί εκλογών συνιστά λόγο σύγκρουσης και ρήξης. Οχι γιατί θέλω να κολλήσω στην καρέκλα μου, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά διότι και η συζήτηση επ’ αυτού αποτελεί τη χείριστη επιλογή για τις ημέρες μας.
-Μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναβρεί μετά τον Μάρτιο καλύτερες συνθήκες για να πάει σε εκλογές;
Σας απάντησα. Με απασχολεί η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2011, για να μη χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα, επί δικαίους και αδίκους. Ολοι θα πρέπει να δίνουμε στοιχεία μήνα με τον μήνα, για να ξέρουμε τι θα συμβεί προς το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011. Να αγωνιούμε για να μην ξαναπροκύψουν οι εξελίξεις Απριλίου - Μαΐου 2010!
-Αρκετοί εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να σώσει τη χώρα αλλάζοντάς τη, αλλά στο τέλος θα χάσει τις εκλογές. Συμ-μερίζεστε αυτή την απαισιόδοξη προοπτική;
Ούτε καν σκέφτομαι εκλογές και αποτελέσματα.
-Υπάρχει η αίσθηση ότι στο τέλος οι Γερμανοί θα συναινέσουν στη διάσωση της Ελλάδας, το τίμημα ωστόσο θα είναι πολύ βαρύ, με την έννοια ότι η επιτήρηση του μνημονίου θα επιμηκυνθεί έως το τέλος της δεκαετίας.
Η Γερμανία, νομίζω, είναι σε καλό δρόμο σε σχέση με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Και η ευρωπαϊκή ομπρέλα αποτελεί το σωσίβιο για την Ελλάδα, αν βέβαια συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
-Πιστεύετε ότι πρέπει να δημευτούν οι περιουσίες υπουργών που έχουν πλουτίσει από το μαύρο πολιτικό χρήμα;
Ο νέος νόμος Καστανίδη προβλέπει με σαφήνεια την κατάσχεσή τους.
- Τι φοβάστε περισσότερο;
Να αποδειχτεί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πως δεν πιάνουμε τους στόχους μας και να χρειαστεί να επιβληθούν οριζόντια μέτρα. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή της αποσταθεροποίησης. Η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, δηλαδή σε πολιτική κρίση. Αρα κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη. Αγωνιζόμαστε για να πάνε όλα καλά και έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε. Για το υπουργείο Υγείας, που αποτελεί το 1/3 της γενικής κυβέρνησης, τα στοιχεία αυτής της πορείας θα τα δίνουμε στη δημοσιότητα στο τέλος κάθε μήνα, για να ελέγχει ο πολίτης την πορεία μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου