Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τη χώρα, τονίζει ο Γ.Προβόπουλος

Κατηγορηματικός ο διοικητής

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με κατηγορηματικό τρόπο τοποθετείται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο παρά τις διαψεύσεις, επανέρχεται στη δημοσιότητα από διάφορες πλευρές. «Θεωρώ ότι ακόμα η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο», τονίζει ο κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ τοποθετείται ξεκάθαρα στην πλευρά όσων θεωρούν καταστροφικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας στο Έθνος της Κυριακής: «Πιστεύω ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος τη αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα».

Και εξηγεί με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες, αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν ένα νέο, μακροχρόνιο κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Θα είχε επίσης άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και όλους όσους κατέχουν κρατικούς τίτλους».

Το πολιτικό και οικονομικό κόστος τη αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής


Με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Προβόπουλος τονίζει, όταν καλείται να σχολιάσει τη διαφαινόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ότι «καμία επιμήκυνση δεν θα μας απάλλασσε από το καθήκον να προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια και ταχύ βηματισμό στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο διοικητής εξηγεί ότι «οι περιοριστικές πολιτικές είναι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο αναγκαίο βήμα για να επανέλθουμε σε ανοδική πορεία: Η σταθεροποίηση είναι αναπτυξιακή πολιτική» η οποία, όπως συμπληρώνει, πρέπει να συνοδεύεται από τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

«Οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κρίση. Από αυτούς τους στόχους δεν μπορούμε να αποκλίνουνε χωρίς καταστροφικές συνέπειες και οι πολιτικές που προβλέπονται σε αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν με αυστηρότητα και συνέπεια» διαμηνύει ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτει, όμως, ότι παράλληλα με τις πολιτικές αυτές πρέπει «να επισπευσθούν παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ταχύτερη δυνατόν επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι' αυτό υποστηρίζω ότι παράλληλα με το Πρόγραμμα οικονομικής Προσαρμογής απαιτείται ένα εξίσου δεσμευτικό, συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη, βασικές πτυχές του οποίου έχουν αναλυτικά παρουσιαστεί στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής» της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: