Εν μέσω πολιτικής «θύελλας»
- Έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί το πόρισμα για την υπόθεση Siemens (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εν μέσω σφοδρών πολιτικών αναταράξεων, κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, το ογκώδες πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.Στις πορισματικές τους θέσεις τα κόμματα συγκλίνουν στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, καταλήγουν όμως σε διαφορετικά ονόματα για τα οποία προτείνουν περαιτέρω έρευνα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες (δεν αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής) το κυβερνών κόμμα προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε επτά «πράσινα» στελέχη, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, και δεν έχει αναφορά σε «γαλάζιους» πρώην υπουργούς.
Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.
Ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τους Κώστα Σημίτη, Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.
Από μεμονωμένους βουλευτές (Π.Οικονόμου, Ανδρ.Μακρυπίδης, Π.Καμμένος, Αν.Νεράντζης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες.
Μετά την κατάθεση του πορίσματος, το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τουλάχιστον 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
Για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Πολιτικό ενδιαφέρον θα έχει το κατά πόσον θα ισχύουν οι κομματικές γραμμές όταν θα έλθει η ώρα των μυστικών ψηφοφοριών για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.
ΑντιδράσειςΤο πόρισμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όσων κατονομάζονται σε αυτό.
Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.
Για «κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρίστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.
Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου.
Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι «ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών».
«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων», δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την εμπλοκή του ονόματός του.
Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.
Σχόλια
«Τα δύο φθαρμένα κόμματα απέδειξαν ότι δεν τους βαστάει ούτε το μαχαίρι στο κόκκαλο να βάλουν, ούτε να κάνουν τη Siemens να μιλήσει» δήλωσε ο Κ.Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ.
«Η συγκάλυψη και ο πολιτικός συμψηφισμός των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens προσβάλλει τους πολίτες και περιφρονεί τη διεκδίκηση της κοινωνίας για διαφάνεια και τιμωρία εκείνων που προσέβαλλαν και λεηλάτησαν το δημόσιο αγαθό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
«Τα δύο μεγάλα κόμματα αντί να συμφωνήσουν στο να υπάρξουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για το που πήγαν τα 100εκατ. μίζες από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ουσιαστικά λειτούργησαν ως επιτροπή συγκάλυψης του όλου αυτού σκανδάλου» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου