Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τους έμπλεξε όλους το βασιλικό ρεβεγιόν του Πάγκαλου

Απέλυσαν υπάλληλο του «King George» για τη διαρροή !


http://img.protothema.gr/76EF098BE5E7411AA049A69CD5B83AB7.jpg
«Υπεράκτιες» ελλείψεις εμφανίζει το «πόθεν έσχες» του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νίκου Σηφουνάκη, σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού του τόπου δοκιμάζεται και η πολιτική ζωή σκιάζεται από «δραστήριες» offshore εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Η αποκάλυψη ότι στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του κ. Σηφουνάκη διαχρονικά δεν αναφέρονται, ως όφειλαν, όλες οι πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας της συζύγου του, κυρίας Μάρι Δασκαλαντωνάκη, δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμό που χρήζουν πειστικών πολιτικών εξηγήσεων - τη στιγμή μάλιστα που πολύ πρόσφατα αποπέμφθηκε ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης επειδή διέθετε offshore για φορολογικούς λόγους, παρουσιάζοντας στην κοινή γνώμη την αλήστου μνήμης θεωρία περί νόμιμου και ηθικού!

Οπως επίσης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση η κυρία Αντζελα Γκερέκου επειδή ο σύζυγός της Τόλης Βοσκόπουλος χρωστούσε στην Εφορία ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό.

Στην περίπτωση του κ. Σηφουνάκη και της συζύγου του κυρίας Δασκαλαντωνάκη φαίνεται πως υπάρχει εταιρεία offshore που απεκρύβη. Παράλληλα υπάρχουν και χρέη προς το Δημόσιο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους.

Η OFFSHORE ΤΗΣ ΜΑΡΙ
Η συμμετοχή της κυρίας Μάρι Δασκαλαντωνάκη στην κυπριακή offshore «Beltenco Ltd.» -η οποία δεν αναφέρεται στο «πόθεν έσχες» του κ. Νίκου Σηφουνάκη- αποδεικνύεται από έγγραφο της τράπεζας Societe Generale Private Banking

Γι’ αυτό η «παράλειψη» είναι μεγάλης σημασίας καθώς προβλέπεται ρητά από τον Κανονισμό της Βουλής η καταχώρηση στη δήλωση «πόθεν έσχες» των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών των μετοχών «ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, εισηγμένων ή μη σε χρηματιστήρια», τις οποίες διαθέτουν τόσο οι ίδιοι όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή της κυρίας Δασκαλαντωνάκη στην κυπριακή offshore «Beltenco Ltd.» έχει παραληφθεί από το σχετικό έντυπο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Οπως αποδεικνύεται από έγγραφο της τράπεζας Societe Generale Private Banking, η σύζυγος του κ. Σηφουνάκη μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια της συμμετέχει στη συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση στην Ουγγαρία, όπου και πρόκειται να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η «Beltenco» φαίνεται ότι αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική καθώς οι κινήσεις κεφαλαίων μέσω των λογαριασμών της είναι σημαντικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2006 η εταιρεία αυτή έστειλε με έμβασμα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Λουξεμβούργου. Το έμβασμα αυτό προήλθε από ισόποσο έμβασμα 516.135,50 ευρώ εκ μέρους του πατριάρχη της οικογένειας και ιδρυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και 2.495.864,50 ευρώ από λογαριασμό μιας άλλης offshore με την επωνυμία «VanQuisk Ltd.». Αν και ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη εντυπωσιάζει, το «πόθεν έσχες» του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, όσον αφορά στο σκέλος της συζύγου του, δεν περιέχει σχετική αναφορά.

Ειδικότερα, στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Σηφουνάκη που υποβλήθηκε στις 29 Ιουνίου 2007 με την τότε ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, παρότι απαριθμείται το πραγματικά πλούσιο χαρτοφυλάκιο της συζύγου του κατά το οικονομικό έτος 2006 με συμμετοχή σε δεκάδες εταιρείες του ομίλου και όχι μόνο, δεν παρέχεται η παραμικρή πληροφορία για την ανωτέρω επιχειρηματική και οικονομική της δράση. Η ίδια εικόνα απαντάται τόσο κατά το «πόθεν έσχες» της επόμενης χρονιάς όσο και κατά την τελευταία δήλωση που υπέβαλαν τα μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Οσο για τις απορίες που εύλογα ανακύπτουν από την υπόθεση αυτή και την υπεράκτια «παράλειψη» στη δήλωση του κ. Σηφουνάκη, έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο «πόθεν έσχες» βουλευτών και πολιτικών κομμάτων με στόχο να εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά δεδομένα της πολιτικής μας ζωής. Παρ’ ότι έχει παρέλθει μία εβδομάδα από την πρώτη αναφορά της εφημερίδας μας στο θέμα της offshore της οικογένειας Σηφουνάκη, καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά του υπουργού ή της συζύγου του, η οποία όμως ήταν λαλίστατη και αντέδρασε άμεσα, υπερασπίζοντας τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο για τη φιλοξενία στη βασιλική σουίτα του «King George» το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!

Στενό μαρκάρισμα για να γλιτώσουν τυχόν νέα κρίση

To Μαξίμου βάζει τον αντιπρόεδρο σε καραντίνα

Σε… ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης, ουσιαστικά σε εμπάργκο, μπαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με τις δηλώσεις και την πολιτική του συμπεριφορά έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν την κατάσταση, προκειμένου να μην προκληθεί καμιά καταστροφική κρίση, όπως παραλίγο να γίνει με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και τις δηλώσεις του περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας. Εκτιμάται πλέον βασίμως ότι πολλές από τις κινήσεις και δηλώσεις, αλλά και η εν γένει παρουσία του βλάπτουν σοβαρά το κυβερνητικό έργο, ενώ η προσωπική επαφή του κ. Πάγκαλου με τον κ. Παπανδρέου τη δεδομένη φάση είναι σε μηδενικό σημείο, σχεδόν ανύπαρκτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν τρεις δημόσιες αποδοκιμασίες από την κυβέρνηση προς το πρόσωπο του κ. Πάγκαλου και οι δύο προέρχονταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κλειδί για τις αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε στο κράτος», κινούμενος πολύ μακριά και εντελώς σε διαφορετική κατεύθυνση από την άποψη του αντιπροέδρου ότι οι διορισμένοι στο Δημόσιο είναι «κοπρίτες ή τεμπέληδες».

Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του κ. Πάγκαλου για επιμήκυνση του συνολικού χρέους της χώρας και έκανε λόγο μάλιστα σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος για «προσωπική πολιτική άποψη» του αντιπροέδρου.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας με νόημα «πρέπει να προσέχουμε τι λέμε για τα θέματα αυτά, γιατί δίνουμε αφορμές για αρνητικά δημοσιεύματα σε βάρος της χώρας μας».

Οπως ξεκαθαρίζει κατ’ ιδίαν αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «αν χρειαστεί θα τον κατακρίνουμε κάθε μέρα και θα διαχωρίζουμε τη θέση της κυβέρνησης από τις απόψεις του, ώστε να μην εισπράττουμε εμείς το κόστος όσων λέει».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καθόλου διατεθειμένο να ανεχθεί τις συμπεριφορές του κ. Πάγκαλου.

Ομως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιδείξει μέχρι τέλους αποφασιστικότητα. Τα στελέχη που έχουν αναλάβει να χειρίζονται το θέμα είναι σε δύσκολη θέση. Θα πρέπει κάθε φορά να εισηγούνται τρόπο αντιμετώπισης του αντιπροέδρου, γνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα προχωρήσει σε απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση, όσο επικριτέα κι αν είναι η συμπεριφορά του αντιπροέδρου.

Το ότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι τυχαίος πολιτικός και έχει ισχυρές διασυνδέσεις και υποστήριξη από υπολογίσιμα κέντρα εξουσίας και επιρροής αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο δυσάρεστη αίσθηση κι αν αφήνει αυτό σε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στην κυβέρνηση έχουν εκπλαγεί, για παράδειγμα, με το πώς καταφέρνει ο κ. Πάγκαλος να επιστρατεύει τη στήριξη κάποιων Μέσων για να τον βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες του. Επίσης, εντυπωσιάζονται με τις διασυνδέσεις που, όπως ομολογούν, διαθέτει ο αντιπρόεδρος, σε αντίθεση με το μέσο κυβερνητικό στέλεχος.

Πλήρωσε με απόλυση το ρεβεγιόν του Πάγκαλου

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, αντί να απαντήσει στις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος», έδιωξε τη διευθύντρια μάρκετινγκ μία ημέρα μετά το δημοσίευμα

Με μια περίεργη απόλυση υπαλλήλου της απάντησε η διοίκηση της «Grecotel» στις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για την πολυτελή και δωρεάν διαμονή του κ. Θόδωρου Πάγκαλου στη βασιλική σουίτα του «King George Palace» στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Την επομένη κιόλας του επίμαχου δημοσιεύματος άνθρωποι της διοίκησης ειδοποίησαν αιφνιδίως τη διευθύντρια μάρκετινγκ του ομίλου, κυρία Χριστίνα Τσιλιάκου, για να την ενημερώσουν ότι τερματίζεται η συνεργασία τους έπειτα από τριάμισι χρόνια, λόγω… περικοπών στο ανθρώπινο δυναμικό, όπως της εξήγησαν.

Η κυρία Τσιλιάκου, ωστόσο, η οποία πέρυσι είχε συνεργαστεί και με το ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» προσφέροντας σε εκπομπές χορηγίες των «Classical Hotels», φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη.

«Δημοσιεύσατε το ρεπορτάζ και το αμέσως επόμενο πρωινό απολύθηκα», αναφέρει η ίδια, για να προσθέσει:

«Μου είπαν ότι η απόλυσή μου έχει να κάνει με περικοπές στο προσωπικό και ότι δεν μπορούν να διώξουν τους παλιούς και θα διώξουν άτομα της ‘‘Classical’’, που είναι και πιο πρόσφατοι στον όμιλο. Με το που βγήκε δηλαδή το ρεπορτάζ σας, είπαν ‘‘ας διώξουμε και κάποιον ως αντίποινα’’. Με ενημέρωσαν ότι η απόλυσή μου έγκειται στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού. Πάντως όλα έγιναν μέσα σε λίγες ώρες. Μου έκοψαν απευθείας και το εταιρικό τηλέφωνο, την ίδια μέρα κιόλας. Ολοι το καταλάβαμε ότι περί αυτού έγινε, δηλαδή εξαιτίας του ρεπορτάζ σας».

Η πρώην διευθύντρια μάρκετινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της «Grecotel».

Δεν υπάρχουν σχόλια: