Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ "Δεν μ΄ ενοχλεί να με λένε άπειρη ή πεισματάρα"

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών σχολιάζει την κριτική που δέχεται από βουλευτές και υπουργούς και υπερασπίζεται με πάθος τις επιλογές της

Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Μέσα σε 15 ημέρες εισέπραξε δύο φορές την ειρωνεία των συναδέλφων της στο Υπουργικό Συμβούλιο για πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μπλοκ κυβερνητικών βουλευτών που την ανάγκασαν να τροποποιήσει τη βασική διάταξη για τις ζώνες προστασίας Νatura. Η σαραντάχρονη υπουργός, η οποία παιζόταν ως πρώτο φαβορί για αποπομπή στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό και παραμένει ακλόνητη στη θέση της, όχι μόνο δεν δείχνει να πτοείται από τις επιθέσεις αλλά δηλώνει και αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις δράσεις που έχει προγραμματίσει έχοντας σαφώς την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού, με τον οποίο εξήγγειλαν μαζί την Πέμπτη στην Κοζάνη τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό της Ευρώπης.

Η υπουργός, η οποία έγινε αμέσως γνωστή στο πανελλήνιο για το casual ντύσιμό της αλλά και για τα «όχι» που έχει πει κατά καιρούς στις απαιτήσεις μεγαλοστελεχών και κορυφαίων υπουργών του ΠαΣοΚ, εκπέμπει με κάθε ευκαιρία ότι δεν γνωρίζει το συναίσθημα της πολιτικής ανασφάλειας. Μπορεί για όσους δεν τη γνωρίζουν να δίνει την εντύπωση ενός «κακομαθημένου παιδιού που θέλει πάντα να γίνεται το δικό της», αλλά οι συνομιλητές της αναγνωρίζουν ότι «υπερασπίζεται με σθένος και ισχυρά επιχειρήματα τις απόψεις της».

Φτωχικό γραφείο
Το πρώτο σοκ για όποιον τη συναντά έρχεται με το που μπαίνει στο γραφείο της. Είναι σίγουρα το πιο φτωχικό και το πιο παλιό υπουργικό γραφείο που υπάρχει στην κυβέρνηση, στο οποίο δεν επιχείρησε καμία ανακαίνιση πλην της αφαίρεσης μιας κακόγουστης κουρτίνας που κληρονόμησε από τον κ. Γ.Σουφλιά. Αποφεύγει ακόμη και να καθήσει στο γραφείο της προτιμώντας συνήθως το τραπέζι συσκέψεων που βρίσκεται δίπλα του και δείχνει πάντα έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. «Δεν με ενοχλεί όταν με χαρακτηρίζουν “πεισματάρα”,“άπειρη” ή... “οικολογολάγνα”. Με ενοχλεί όταν μου βάζουν ταμπέλες» τονίζει στο «Βήμα» σχολιάζοντας τα όσα άκουσε στη Βουλή από συναδέλφους της όταν συζητήθηκε η επίμαχη διάταξη για τις ζώνες Νatura. Ομολογεί πως οι βουλευτές είχαν δίκιο και ότι ακόμη υπάρχουν αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο για ορισμένες περιοχές τις οποίες θα προσπαθήσει να διορθώσει στο τελικό κείμενο που θα καταθέσει μεθαύριο στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, υπερασπίζεται με πάθος αυτή την επιλογή της. «Μπορούμε να παραμένουμε απαθείς σε περιοχές που οικοδομούνται εντελώς άναρχα;» αναρωτιέται. «Μπορούμε να μη συνεχίζουμε να κάνουμε τίποτα για την προστασία της Σκοπέλου,της Αλοννήσου,ακόμη και της Χαλκιδικής;» προσθέτει, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ίσως η σύγκρουση με τους βουλευτές να ήταν ηπιότερη αν είχε ξεκινήσει νωρίτερα μια διαδικασία ενημέρωσής τους για τις πρωτοβουλίες της. Αλλά και γι΄ αυτό δεν είναι απολύτως σίγουρη, ίσως επειδή έχει αντιληφθεί εγκαίρως σε τι πολιτικό περιβάλλον κινούνται.

Η ίδια είχε πει προ μηνών στον Πρωθυπουργό ότι δεν την ξενίζουν οι επιθέσεις σε βάρος της. «Οι βουλευτές ασφυκτιούν όταν αναγκάζονται να στηρίξουν με την ψήφο τους πολύ δυσάρεστα μέτρα.Είναι λογικό να εκφράζουν ευκολότερα αντιρρήσεις σε περιφερειακά ζητήματα επειδή γνωρίζουν ότι δεν μπορούν καν να εκφράσουν επιφυλάξεις για τις κορυφαίες επιλογές,όπως είναι οι χειρισμοί στην οικονομία ή στις μεταρρυθμίσεις» είχε πει τότε.

«Δεν κρίνονται όλα στο εξάμηνο...»

Οι αντιδράσεις για τις ζώνες Νatura μπορεί να προκάλεσαν τον μεγαλύτερο θόρυβο για την κυρία Μπιρμπίλη, αλλά η πιο σοβαρή κατηγορία που δέχεται στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι με την πολιτική της στερεί από τη χώρα κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, οικονομικής ή τουριστικής.

«Ακόμη και για ένα κομμωτήριο χρειάζεται πλέον περιβαλλοντική άδεια» της είχε πει πρόσφατα ο κ. Κ.Σκανδαλίδης σχολιάζοντας τις ενστάσεις της για τις επενδύσεις στον Αστακό και στο Ελληνικό.

«Μα ποιος αρνείται την ανάπτυξη; Αλλά το θέμα είναι να συμφωνήσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Η ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε μια περίοδο που το κράτος αναζητεί επειγόντως έσοδα δημιουργεί όντως μια πίεση. Αλλά δεν κρίνονται όλα σε ένα εξάμηνο.Μπορούμε για ένα εξάμηνο να δεσμεύσουμε τις μορφές ανάπτυξης της χώρας για δεκαετίες» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν λέει κανείς να μείνει ως έχει το Ελληνικό. Να προσπαθήσουμε όμως ώστε να γίνουν τέτοιες επενδύσεις έτσι ώστε στο μέλλον ο κάθε τουρίστας που θα φθάνει στην Αθήνα να αφήνει μισή μέρα κενή για να επισκεφθεί το Ελληνικό».

«Δεν υπάρχει λύση για τα αυθαίρετα»
Μία ακόμη εστία ενδοκυβερνητικής έντασης στην οποία εμπλέκεται η κυρία Μπιρμπίλη είναι η διαχείριση των αυθαιρέτων. Με την αιτιολογία ότι έχουν διαμορφωθεί ολόκληροι οικισμοί σε εκτάσεις που δεν είναι δασικές, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για μια τακτοποίηση ανάλογη με αυτήν που εφαρμόστηκε για τους ημιυπαίθριους προσδοκώντας έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ. «Για τα αυθαίρετα δεν υπάρχει λύση» απαντά η υπουργός. «Πρώτα πρώτα,δεν θα επιτρέψει καμία ρύθμιση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεύτερον, αν υπάρξει διαδικασία νομιμοποίησης, η πολιτεία θα είναι σαν να παρακινεί τους πολίτες να συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Και, τρίτον, δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός για να αποτρέψει δόμηση αυθαιρέτων στο μέλλον» . Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αντιτείνουν ότι η αυθαίρετη δόμηση θα καταλάβει σταδιακά κάθε ελεύθερη έκταση ή αιγιαλό που το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει και απαιτούν μια οριστική ρύθμιση που θα στρέψει ακόμη κι όσους έχουν παρανομήσει σήμερα εναντίον όσων θα επιχειρήσουν να παρανομήσουν στο μέλλον. «Αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο. Αλλά δεν επιβεβαιώθηκε μετά τη νομιμοποίηση που θέσπισε ο Αντώνης Τρίτσης» υπενθυμίζει η υπουργός. Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΠΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΡΕΠΠΑ
* Η υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως είναι πλασματική η εικόνα που έχει δημιουργηθεί ότι μονίμως διαπληκτίζεται με συναδέλφους της στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Τις περισσότερες φορές κάποιοι μεταφέρουν στους δημοσιογράφους περιστατικά και διαλόγους με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που συνέβησαν» παρατηρεί,επικαλούμενη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες ενστάσεις Βενιζέλου στο νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

* Οπως τονίζει η κυρία Μπιρμπίλη, στην επιτροπή σύνταξης του νομοσχεδίου συμμετείχε και ένας...ναύαρχος από το Πεντάγωνο που είχε προτείνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας,ενώ το νομοσχέδιο δεν περιείχε τίποτε άλλο από την ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας.Η κυρία Μπιρμπίλη δεν ήταν καν παρούσα σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο και οι παρατηρήσεις του κ. Ευ.Βενιζέλου στον κ. Ν.Σηφουνάκη εμφανίστηκαν ως «άδειασμα της Τίνας» για μια διάταξη που είχε προσυμφωνηθεί,επιμένει η υπουργός. * Αντιθέτως, ο διάλογος με τον κ. Δ.Ρέππα
μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ απολύτως πιστά. «Στο χωριό μου δεν έχουν νερό για δύο γυπαετούς» είπε στο Υπουργικό ο υπουργός Υποδομών στην υπουργό Περιβάλλοντος.

«Γέλασα κι εγώ πολύ με την ατάκα του Δημήτρη και περιέγραφε ένα πραγματικό περιστατικό που έχουμε συζητήσει» σημειώνει,επιμένοντας ότι και με τον κ. Ρέππα η συνεργασία είναι καλή,παρ΄ ότι υπήρξαν διαφορές απόψεων σε θέματα όπως η εκτροπή του Αχελώου ή ο σχεδιασμός των νέων μεγάλων δημοσίων έργων..tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: