(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η µαρίνα Βουλιαγµένης, οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κάµπινγκ) στη Σκοτίνα Πιερίας, το χιονοδροµικό κέντρο Καϊµακτσαλάν και η παρακείµενη λίµνη Βεγορίτιδα καθώς το ακίνητο της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που βρίσκεται στην πλευρά του...
Αντιρρίου θα ανοίξουν τον χορό των διαγωνισµών για την εκµετάλλευση από ιδιώτες των ακινήτων φιλέτων του ελληνικού ∆ηµοσίου.
Για τα δύο πρώτα ακίνητα, τη µαρίνα Βουλιαγµένης που αποτελεί καταφύγιο για κότερα επωνύµων και το τουριστικό συγκρότηµα Σκοτίνας, η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα έχει έτοιµα τα τεύχη δηµοπράτησης και τις αµέσως επόµενες ηµέρες θα είναι προσβάσιµα στους ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την εκµετάλλευσή τους. Για τη µαρίνα Βουλιαγµένης το ενδιαφέρον είναι µεγάλο καθώς η συγκεκριµένη µαρίνα µε 103 θέσεις ελλιµενισµού έχει πληρότητα 100%, γεγονός άλλωστε που φαίνεται και από τα αποτελέσµατα. Το 2009 η µαρίνα είχε τζίρο 2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 720.000 ευρώ.
Η εκµετάλλευση της µαρίνας από τον νέο ιδιώτη επενδυτή θα είναι διάρκειας 40 ετών και, όπως προβλέπει ο διαγωνισµός, θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν µία σειρά από επενδύσεις στη χερσαία (47 στρέµµατα) και θαλάσσια περιοχή της.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, τη µαρίνα θα διεκδικήσουν ισχυρά ελληνικά επιχειρηµατικά γκρουπ, από τα οποία κάποια δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά εκµετάλλευσης µαρινών.
Ελληνοαµερικανοί για τη Σκοτίνα
Για το έργο της Σκοτίνας ο διαγωνισµός του οποίου θα βγει στον αέρα τις αµέσως επόµενες ηµέρες, υπάρχει ήδη εκδηλωµένο ενδιαφέρον και προέρχεται από κοινοπραξία ελληνοαµερικανών επενδυτών οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή.
Η έκταση είναι συνολικής επιφάνειας 427.215 τ.µ. και βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, στην οποία λειτουργεί ένα από τα µεγαλύτερα κάµπινγκ της χώρας. Θα πραγµατοποιηθούν επενδύσεις οι οποίες προβλέπουν, µεταξύ των άλλων, και την κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας 4 αστέρων και τουλάχιστον 250 κλινών.
Τα σχέδια για το Καϊµακτσαλάν
Λίγο αργότερα, και πάντως για τους πρώτους µήνες του 2011, έχει προγραµµατιστεί να αρχίσει ο διαγωνισµός για τη µακροχρόνια εκµετάλλευση τουχιονοδροµικού κέντρου του Καϊµακτσαλάν και της παραλίµνιας περιοχής της Βεγορίτιδας.
ΤασχέδιατηςΚτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου προβλέπουν την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αλλα και τη δηµιουργία πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροπλάνων. Με τις επενδύσεις αυτές αλλά και άλλες θα επιδιωχθεί να προσελκυστούν τουρίστες υψηλών εισοδηµατικών τάξεων και όχι µόνο, οι οποίοι επισκέπτονται το τουριστικό συγκρότηµα για σκι (τα χιόνια στο Καϊµακτσαλάν διατηρούνται πολλούς µήνες τον χρόνο) αλλά και ναυταθλητισµό.
Σηµειώνεται πως η πίσω πλευρά του Καϊµακτσαλάν παραχωρήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ιδιώτες επενδυτές, έναντι ποσού 200 εκατ. ευρώ. Το φιλέτο της γέφυρας
Στα πλέον ώριµα έργα περιλαµβάνεται και η εκµετάλλευση για 50 χρόνια του ακινήτου φιλέτου του πρώην εργοταξίου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, που βρίσκεται προς την πλευρά του Αντιρρίου.
Ηδη για το συγκεκριµένο ακίνητο υπάρχει µεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάµει επενδυτές συγκαταλέγεται η κοινοπραξία Γέφυρα, που έχει κατασκευάσει και εκµεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.
Οι µέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όµιλος (από τους µεγαλύτερους του κόσµου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&Ρ-Αναξ (12%) και Αθηνά.
Στα σχέδια της ΚΕ∆, τα οποία βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε όποιον αναλάβει την 50ετή εκµετάλλευση της έκτασης, περιλαµβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής µονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή µιας από τις µεγαλύτερες µαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εµπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου