Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο O Πρωθυπουργός συντονίζει της κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων

tovima.gr

Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο και των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας την Κυριακή, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις συσκέψεις με στόχο το συντονισμό κόμματος και κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυμίσεων. Σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς τις παρατηρήσεις των βουλευτών του κόμματος. Παράλληλα για αύριο, Τρίτη, έχει προγραµµατιστεί τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αφιερωµένη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Στη διάρκεια των συναντήσεων των προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στη δυσκολότερη περίοδο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας και επανέλαβε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα έχει «ιστορικές ευθύνες». Παράλληλα, άκουσε τις απόψεις των εισηγητών για την πορεία της κυβέρνησης, αλλά και για το κλίµα που διαµορφώνεται στην κοινωνία εξαιτίας των αλλαγών που επιχειρεί.

Την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τους εισηγητές των ΚΤΕ Κατερίνα Μπατζελή, Βασ. Τόγια, ?ηµ. Καρύδη, Μιχ. Κατρίνη, Ανδρ. Μακρυπίδη, Κ. Σπηλιόπουλο, Σοφία Γιαννακά και Τ. Αντωνακόπουλο.

Σήµερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και µε άλλους εισηγητές των ΚΤΕ και θα ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών αύριο Τρίτη. Παράλληλα, όπως υποσχέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ το Σάββατο και επιβεβαίωσε στη συνάντηση που είχε µε τον γραµµατέα της ΚΟ Βασ. Εξαρχο, αµέσως µετά τις γιορτές θα πραγµατοποιηθεί ολοήµερη συνεδρίαση του οργάνου, προκειµένου οι βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της κυβέρνησης, την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική και το τι επιπτώσεις αυτή έχει τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίµου δεν δείχνει να ανησυχεί για το αποτέλεσµα της µεθαυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή επί του προϋπολογισµού, που λόγω των συνθηκών προσλαµβάνει εκ των πραγµάτων χαρακτήρα παροχής ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αντίθετα εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι βουλευτές έχουν λάβει το µήνυµα για την κρισιµότητα της ψήφου τους, ενώ το ρόλο της έχει παίξει και η αναγνώριση του πρωθυπουργού –στη συνεδρία της ΚΟ– πως έχουν γίνει αστοχίες και λάθη στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται και κυρίως στο θέµα της αλληλοτροφοδότησης µεταξύ κυβέρνησης και βουλευτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεσµεύτηκε προσωπικά να υπάρξει καλύτερη ενηµέρωση και συντονισµός στα επόµενα βήµατα της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας εµφανώς το έλλειµµα που έχει συµβάλει αποφασιστικά στη δυσφορία που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών.

Σε αυτό το κλίμα, συγκαλείται σήµερα, Δευτέρα, σε άτυπη συνεδρίαση το Υπουργικό Συµβούλιο, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να «περάσει» στους υπουργούς τα σχετικά µηνύµατα της ΚΟ, ζητώντας τους να δέχονται τους βουλευτές αµέσως, να συνεργάζονται µαζί τους και να φροντίζουν να τους ενηµερώνουν πριν από τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαµβάνουν, προτού επαναληφθούν φαινόµενα όπως αυτά που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές για τη στάση του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου απέναντί τους.

Επισήµως η συνεδρίαση έχει να κάνει µε τον προγραµµατισµό του επόµενου χρόνου και ειδικότερα µετο χρονοδιάγραµµα των αλλαγών που προγραµµατίζει η κυβέρνηση στη βάση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει µε τηνυπογραφή του Μνηµονίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: