Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Νέα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη

Ανησυχεί ο Στρος-Καν για ευρωκρίση χρέους



http://img.protothema.gr
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος – Καν επιμένει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει παρέλθει, ούτε μπορεί να τιθασευθεί από τις μέχρι στιγμής αποφάσεις και ... μη-κινήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών, την ίδια στιγμή που κορυφαίοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνουν ότι η πλέον πρόσφορη λύση για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης είναι η έξοδός τους από το ευρώ!

Ο κύριος Στρος-Καν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επανέλαβε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προωθήσει μια συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση και στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ είναι ορατός. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και κατέληξε λέγοντας πως οι αγορές αντιλαμβάνονται την αδυναμία της Ένωσης να καταλήξει σε μια ενιαία γραμμή και «επιτίθενται» στα αδύναμα μέλη της!

Και μπορεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η έξοδος μιας ή περισσοτέρων χωρών από το ευρώ δεν είναι η λύση για να ξεπερασθούν τα προβλήματα, αντίθετη άποψη φαίνεται να έχουν ορισμένοι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων. Με πρώτο τον Αντριου Μπόσομγουερθ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων της Pimco, του μεγαλύτερου διεθνή «παίκτη» στην αγορά ομολόγων, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, "βλεπει" εξοδο απο το ευρω για τις χωρες του Νοτου.

Και μάλιστα τονίζει πως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει να εξετάσουν αυτή την πιθανότητα, ως την προσφορότερη λύση για να ορθοποδήσουν οι οικονομίες τους. Επεσήμανε δε πως αυτές οι χώρες «δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους στο πλαίσιο του ευρώ».

Όσον αφορά τώρα στις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, τόσο ο ίδιος ο κορυφαίος διαχειριστής της Pimco, όσο και οι αναλυτές της μεγάλης επενδυτικής Blackrock, εκτιμούν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα εντός της νομισματικής ένωσης, αλλά μόνο «με ισχυρή βοήθεια από τους εταίρους τους». Κάτι που ενδεχομένως σημαίνει έκδοση ευρωομολόγων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: