Δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη στάση της Αριστεράς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διαρκούς ηθικής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας», ώστε «να χτιστεί μια νέα εθνική εικόνα προς τον υπόλοιπο κόσμο» και πρόσθεσε ότι «όλοι οφείλουν και έχουν ευθύνη για αυτό».«Δεν είναι το Μνημόνιο το πραγματικό περιεχόμενο της εθνικής προσπάθειας. Το Μνημόνιο είναι το δεκανίκι που έχουμε απόλυτη ανάγκη, μέχρι να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Αν πετάγαμε αυτό το δεκανίκι σήμερα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα συνέβαινε. Οι μόνοι, ίσως, που κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, είναι ορισμένοι συνάδελφοι της Αριστεράς που φτάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν στα σοβαρά να βγούμε αυτοβούλως από το ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δηλαδή, να εθνικοποιήσουμε την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
Αναφερόμενη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι με τη συζήτησή του, «όλοι έχουν την αίσθηση ότι «γράφεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας».
«Αυτή η αίσθηση δίνει σε όλους μας το μέτρο της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας, για το κατά πόσο στέκεται ή όχι, στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις και ο πήχυς του εθνικού καθήκοντος. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μονής κατεύθυνσης. Είναι εθνικό στοίχημα το πόσο γρήγορα θα τον διανύσουμε για να φτάσουμε στο ξέφωτο της "μετά την κρίση" εποχής. Είναι άλλο απλά να τραβάς κουπί σε μια βάρκα προς το άγνωστο και είναι άλλο να παλεύεις για μια Ελλάδα που θα έχει βγει από την κρίση και θα διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες τέτοιες, που θα δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία στη χώρα, με απτά οφέλη για όλους», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε έμφαση στα θέματα της παιδείας, επαναλαμβάνοντας την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για «δημόσια, δωρεάν παιδεία υψηλής ποιότητας και τονίζοντας ότι «είναι το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα αυτής της φωτεινής και ελπιδοφόρας προοπτικής».
«Αλλάζουμε Παιδεία; Αλλάζουμε την Ελλάδα! Αν η οικονομία είναι η "καρδιά" της κοινωνίας, η Παιδεία είναι το "μυαλό" της. Και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, πρέπει να έχουμε καθαρό το μυαλό μας. Αυτό σημαίνει ότι η Παιδεία δεν προσφέρεται για στρατηγικές του τύπου "Ήρθα, Είδα, Νίκησα". Ούτε προσφέρεται για πολιτικές που ασχολούνται με το κερασάκι κι αφήνουν ανέγγιχτη την τούρτα, όπως συνέβη κατά το παρελθόν», υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι κατανοεί απόλυτα «τις όποιες επιφυλάξεις της κοινωνίας», καθώς «τα αυτιά πιστεύουν πιο δύσκολα από τα μάτια, ειδικά σήμερα που η κοινωνία έχει δοκιμάσει πολλές διαψεύσεις και έχει δει πολλές απόπειρες αλλαγών να πέφτουν στο κενό».
Και η κ Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε:
«Επιδιώκουμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου αλλαγών και τομών, που αφορά και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στα πεδία της Διά Βίου Μάθησης και της Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι το εθνικό σχέδιό μας, η υλοποίηση του οποίου εκτείνεται στην τετραετία 2010-2014 και αφορά τόσο στον αναγκαίο εξορθολογισμό, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια όσο και στις βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές παιδαγωγικών μεθόδων, στόχων και διοίκησης και λειτουργίας δομών».
«Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε. Σήμερα δεν μπορεί να φαντάζει ως λύση το ότι θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, αλλά ούτε ότι θα παρέμβουμε με διορθωτικές αλλαγές και μικρά βήματα που θα ικανοποιούν όλους. Εάν συμφωνούμε σε όλα τα παραπάνω, τότε είμαστε ανοικτοί σε συγκεκριμένες προτάσεις.Τέλος εποχής, όμως, για ευχολόγια, για κενές ρητορείες, τέλος ανοχής για παιχνίδια μικρών εξουσιών και συμφερόντων. Οι προτάσεις του Υπουργείου πράγματι εμπεριέχουν μεγάλες ανατροπές. Όμως, δεν υπάρχουν τα περιθώρια για πρόχειρα μπαλώματα», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου