Βήμα προόδου με πολλές ουσιαστικές εκκρεμότητες «στον αέρα» συνιστά η απόφαση των «27» για τη δημιουργία, από τα μέσα του 2013, ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Με την απόφασή τους αυτή και με δεδομένες τις μεγάλες διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για βασικές πτυχές του μηχανισμού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν την ασφαλή οδό, δηλαδή να συμφωνήσουν στα εύκολα, επιλέγοντας «να βγάλουν τα αγκάθια αργότερα».
Για την ακρίβεια, αναζητείται ελπίς, ώστε στις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τον Μάρτιο του 2011, να έχουν βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις σε μια σειρά από δυσεπίλυτα ζητήματα για τη λειτουργία του μηχανισμού. Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι στάση θα κρατήσουν μέχρι τότε οι αγορές, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές με τις ασάφειες του μηχανισμού, και μάλιστα αποδεικνύουν πόσο αδίστακτες είναι με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν, εν μέσω Συνόδου, σε αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.
Θετική πάντως εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν είναι απαραίτητο» και όχι ως «ύστατη λύση», όπως επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία, προσλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερα στοιχεία έκφρασης αλληλεγγύης παρά τιμωρίας στις χώρες με προβλήματα ρευστότητας ή ακόμη και φερεγγυότητας. Στην ημιτελή συμφωνία των Βρυξελλών το ζητούμενο είναι πλέον να αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό και το τι θα συμβεί αν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης και οι πόροι δεν επαρκούν. Για την ώρα, οι «27» τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων και αυτό προφανώς σε μια προσπάθεια να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα στις αγορές.
Αύξηση πόρων
Η παραδοχή ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων θα σήμαινε για πολλούς ότι προεξοφλούνται αρνητικές εξελίξεις με την προσφυγή χωρών, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, στον μηχανισμό. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την έκδοση ευρωομολόγων επιβεβαιώθηκε η διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος, ωστόσο η ιδέα καλλιεργείται, αρχίζει να ωριμάζει, και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να πάρει σάρκα και οστά.
Το «στοίχημα»
Οικονομική ενοποίηση
Στη Σύνοδο Κορυφής άρχισε να διαφαίνεται επίσης ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΕΕ θα είναι η οικονομική ενοποίηση, μετά δηλαδή τη νομισματική ενοποίηση, της οποίας τα όρια δοκιμάστηκαν έντονα στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας μάλιστα και ορισμένα θέματα -μέχρι σήμερα- ταμπού, όπως τα κοινωνικά και φορολογικά ζητήματα και αποβλέποντας τελικά στην «κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας» καθώς και στην «κοινωνική και φορολογική εναρμόνιση».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
Νικολά Σαρκοζί
«Αν το ευρώ καταρρεύσει, τότε η Ευρώπη θα εκραγεί»
Ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε την πρόθεση της χώρας του και της Γερμανίας να υποβάλουν κοινές προτάσεις για μεγαλύτερη συνοχή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης
Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες μετά τη λήξη του, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποκάλυψε μάλιστα την πρόθεση της χώρας του και της Γερμανίας να υποβάλουν για το θέμα κοινές προτάσεις και τόνισε ότι μετά τις αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση και τις κυρώσεις, τις οποίες θα υφίστανται στο εξής τα κράτη-μέλη που θα παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, «η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ακόμα πιο πέρα».
Εκανε, μάλιστα, γνωστό ότι αυτό θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει Παρίσι και Βερολίνο τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Κατά τον κ. Σαρκοζί, η οικονομική συνοχή δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά και το θέμα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι ο καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών δεν σημαίνει μόνο δέσμευση των χωρών-μελών για τη σταθερότητα των δημοσιονομικών τους στοιχείων, αλλά και σύγκριση των κοινωνικών συστημάτων τους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την πλευρά του περισσότερη διαβούλευση σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμό των δημοσιονομικών και κοινωνικών συστημάτων στην ΕΕ. «Είναι προφανές ότι δεν γίνεται να περιοριστούμε μόνο στον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο το θέμα της συνοχής των κοινωνικών πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να κάνει «όλα όσα είναι απαραίτητα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη» έδωσε ο πρόεδρός της, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στον σωστό δρόμο, κάτι που -όπως αναγνώρισε- προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.
«Πανοπλία» μέτρων
Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα η Ευρώπη διαθέτει «πανοπλία» μέτρων για οικονομική διακυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι ριζικές.
Ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε επίσης «παράλογη και αδιανόητη» την πιθανή έξοδο της χώρας του από το ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν ποτέ διαλυόταν το ευρώ, θα συμπαρέσυρε και την ΕΕ. «Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μία πράξη ανεύθυνη και αδιανόητη.
Το ευρώ είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «για πολλούς αιώνες η Ευρώπη ήταν η ήπειρος με τη μεγαλύτερη βία. Η Ευρώπη μάς οδήγησε στην ειρήνη και το ευρώ είναι το σύμβολο της Ευρώπης. Αν ποτέ καταρρεύσει το ευρώ, τότε η Ευρώπη θα εκραγεί».
Δηλώσεις για το ευρώ έκανε από την Ουάσιγκτον και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, υποστηρίζοντας ότι απέναντι στην κρίση που την πλήττει η ΕΕ έχει το πρόβλημα ότι απαντά με ρυθμούς βραδείς, πολύ βραδύτερους εκείνων των αγορών.
Υπήρξε πάντως κατηγορηματικός ως προς το ότι το ευρώ δεν αντιμετωπίζει σήμερα καμία απειλή: «Είναι ένα ισχυρό νόμισμα, που συμπεριφέρεται στις διεθνείς αγορές πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το γερμανικό μάρκο τη δεκαετία του '90».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου