Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πρωτοβουλία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα αναλάβει η Αθήνα

Ξεκινούν άμεσα επαφές

Το πλοίο Audacity of Hope αγκυροβολημένο στο λιμάνι Κερατσινίου
Το πλοίο Audacity of Hope αγκυροβολημένο στο λιμάνι Κερατσινίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ακινητοποίηση, στα ανοικτά του Πειραιά, του πλοίου που μετείχε στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν άμεσα επαφές με τον ΟΗΕ, και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές και σταθερές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού, με τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ. Οι θέσεις αυτές έχουν καταστεί σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

»Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων, η Ελλάδα δηλώνει εκ νέου τη βούλησή της και προτείνει να αναλάβει η ίδια, με ελληνικά πλοία ή με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο, τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω των υφιστάμενων διαύλων, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν άμεσα επαφές από ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση της αποστολής από τη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά την ακινητοποίηση του πλοίου «Θάρρος της Ελπίδας» (Audacity of Hope) το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η απαγόρευση του απόπλου πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση «έχοντας πρωτίστως ως μέλημά της την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής». Καλεί, τέλος, όλους «να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους»

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: