Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Αμπάς για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ενημέρωση για την πρωτοβουλία μέσω ΟΗΕ

Το πλοίο Θάρρος της Ελπίδας παραμένει αγκυροβολημένο στο Κερατσίνι
Το πλοίο Θάρρος της Ελπίδας παραμένει αγκυροβολημένο στο Κερατσίνι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά την επεισοδιακή απαγόρευση απόπλου από το Πέραμα πλοίου που μετείχε στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Μαχμούντ Αμπάς θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του Κουαρτέτου στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών, έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Ανακοίνωση του Λιμενικού

Διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποιες απαγορεύθηκε ο απόπλους του Θάρρος της Ελπίδας και συνελήφθη ο πλοίαρχος έδωσε με ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια απόπλου από τις λιμενικές αρχές, ενώ υπήρχαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του σκάφους.

«Η χώρα μας ως κατεξοχήν ναυτικό έθνος και παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποχρεούται να τηρεί και τηρεί απαρέγκλιτα την εφαρμοστέα εθνική και διεθνή νομοθεσία πού αφορά σε ελέγχους και επιθεωρήσεις πλοίων που καταπλέουν και παραμένουν σε ελληνικά λιμάνια και αγκυροβόλια.

»Ειδικότερα, καθόσον οι έλεγχοι αυτοί και επιθεωρήσεις συνδέονται αιτιωδώς με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τη ναυτική ασφάλεια και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται η απαγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή για απόπλου πλοίων από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη Γάζα, ενώ επισημαίνεται ότι ανάλογες αποφάσεις, που εδράζονται στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, έχουν λάβει κι άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Γαλλία.

Όσον αφορά στον κατηγορούμενο πλοίαρχο, ο 60χρονος παραμένει στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου και πρόκειται να απολογηθεί την Τρίτη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: