Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις-εξπρές εν όψει του νέου πακέτου βοήθειας

«Αποφασιστικά τα επόμενα βήματα»


O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β.Σόιμπλε με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β.Σόιμπλε με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Στην «χωρίς καθυστέρηση» εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην «αποφασιστική» εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στρέφουν την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, μετά το πράσινο φως του Eurogroup στην 5η δόση του δανείου και, κυρίως, εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, «τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζεται την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολόγησαν την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση του ΔΣ του ΔΝΤ –σε κάθε περίπτωση πριν από τις 15 Ιουλίου.

Η 5η δόση είναι συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Το τμήμα που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 8,7 δισ. ευρώ, ενώ στο ΔΝΤ αναλογούν τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολίν Άτκινσον, χαιρέτισε τη δέσμευση του Eurogroup «να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα». Η δέσμευση ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το Κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης» διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η κυρία Άτκινσον δεν προσδιόρισε πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη, 5 Ιουλίου, οπότε η συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα καθυστερήσει.

Μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την 5η δόση, το ενδιαφέρον στρέφεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, το οποίο αναμένεται να κινείται στο ύψος των 85 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup του Σαββάτου έδωσε και εδώ το πράσινο φως, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στην παραπάνω ανακοίνωση, τονίζει ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί «πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο». Η έκτη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Ξεκάθαρη απαίτηση από την πλευρά των πιστωτών είναι η «προσήλωση στη συμφωνημένη πορεία σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ατζέντα αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την οποία, το Eurogroup έλαβε εκ νέου «ισχυρές δεσμεύσεις» από τις ελληνικές Αρχές.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τονίζει ότι «τώρα που ξεπεράσαμε το βουνό αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Όπως σημείωσε «αυτό που φέρνει ανταγωνιστικότητα είναι η υγιής διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η στενή προσοχή στο κόστος εργασίας και διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: