Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:
Την μη ανταγωνιστική οικονομία που δεν παράγει προϊόντα άρα δεν προχωρά και σε εξαγωγές, το ακριβό εργατικό της δυναμικό και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο εύποροι ώστε να «επεκταθούν» επενδύοντας. Εξάλλου η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ οικονομκό «μεγαθήριο».
Δεύτερον, η Ελλάδα έχει μακρύ παρελθόν δανεισμών και πτωχεύσεων, αφού από τα 179 χρόνια ιστορίας της, βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, κατά το 50% των ετών. Τα χρέη της είναι τεράστια και δεν μπορούν να αποπληρωθούν σε καμία περίπτωση.
Παράλληλα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτιμήσεις των αγαθών της, ώστε να το εκμεταλλευθεί σε επίπεδο παγκόσμιων αγορών.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ διαθέτουν μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο. Βιομηχανίες, εταιρείες, κεφαλαιαγορές, παραγωγή και εξαγωγή κάθε είδους αγαθού (από αεροσκάφη ως και φάρμακα) συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες της οικονομίας της. Παράλληλα, είναι υγιής σε δημογραφικό επίπεδο, αφού θα είναι η μοναδική πλούσια χώρα που θα αυξήσει τον πληθυσμό της μέσα στην επόμενη 30ετία, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει περισσότερους εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρηματίες και φορολογουμένους. Οι ΗΠΑ, επίσης έχουν τον έλεγχο του νομίσματός τους, ενώ δεν έχουν πτωχεύσει ποτέ.
Το άρθρο τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μόνο «φρικτές» επιλογές. Για να λάβει περισσότερα χρήματα θα πρέπει να πληρώσει τα δάνεια και τα χρέη της, επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας και περικοπές, που θα «πνίξουν» την ανάπτυξη.
Η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, αλλά οι λύσεις στην κρίση χρέους είναι σχετικά απλές. Η μεγάλη αλήθεια για τις ΗΠΑ είναι, όχι ότι δεν υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος, αλλά ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας. Την ίδια ώρα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να φτάσουν σε κανενός είδους συμβιβασμό.
Το Τime επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχασε την πίστη του στην αμερικανική οικονομία. Οι χρηματαγορές παραμένουν ισχυρές, ενώ οι εταιρείες συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία. Στην Ουάσινγκτον όμως, οι κυβερνητικές δραστηριότητες έχουν αντικατασταθεί από τις ιδεολογίες και τις ρητορικές, ενώ η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών παίζουν με την δανειοληπτική ικανότητα της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από την Ελλάδα», υπογραμμίζει το Time. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας παίρνοντας δραστικά μέτρα, με υπομονή και επιμονή, χωρίς να επενδύει στον λαϊκισμό, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, επισημαίνει. Από αυτήν την οπτική γωνία, οι ΗΠΑ δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα, καταλήγει το εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου