Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συναντήσεις σε «θετικό κλίμα» είχε ο πρωθυπουργός με Μέρκελ και Ολάντ

Επαφές στις Βρυξέλλες


O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος
O υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Και οι δύο ήταν, όπως αναφέρουν, σε «θετικό κλίμα» και συζήτησαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με τη κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το μεσημέρι ο κ. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Μοναδική πρόταση που ίσως περάσει συμβολικά από τη σύνοδο είναι εκείνη των ομολόγων για αναπτυξιακά έργα (project bonds) καθώς σε αυτό συγκλίνουν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις»

Το μήνυμα ότι έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κανει μια σημαντική επιλογή στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Γαλλία επιθυμεί οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και την ίδια ώρα η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ήταν ο μόνος που τόνισε την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις της.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλό η Ελλάδα να κρατήσει το λόγο της. Η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, και πρέπει και οι δύο πλευρές να κρατήσουν τις θέσεις τους» δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη επηρεάζει τη χώρα μας και φυσικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποφασιστικό σχέδιο για την Ελλάδα και χρειαζόμαστε και αποφασιστικά σχέδια ώστε να αρχίσει η ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: