Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Κάλεσμα ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ για διάλογο με προτάσεις για τον κατώτερο μισθό και τη μετενέργεια

Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις


Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας («μετενέργεια») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους (όπως ίσχυε προηγουμένως), προτείνει ο ΣΕΒ
Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας («μετενέργεια») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους (όπως ίσχυε προηγουμένως), προτείνει ο ΣΕΒ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Επιστολή στη ΓΣΕΕ (όπως και στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη) απέστειλε ο ΣΕΒ, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων και να αξιοποιηθεί ο χρόνος έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Στην επιστολή προς τη ΓΣΕΕ, που κοινοποιείται σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία να συζητήσουν κοινές θέσεις, «σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα.»

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ καλεί την ΓΣΕΕ να συζητήσουν:

• Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. «Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά», επισημαίνεται.

• Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ δηλώνει ότι θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί με την ΓΣΕΕ μέτρα «που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος», όπως:

• Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα «μετενέργειας») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Στην επιστολή προς τον κ. Ρουπακιώτη, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «σας τιμά πράγματι η ευαισθησία που επιδεικνύετε, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής θητείας σας, για τα εργασιακά θέματα» και προσθέτει ότι «αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις».

Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες, λέει ο ΣΕΒ.

Σήμερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Ρουπακιώτη και ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασισθεί και οδηγούν σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, όπως η μετενέργεια.

Ο υπουργός Εργασίας δεν προέβη σε δηλώσεις, έχει όμως αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Ρουπακιώτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: