Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ενημέρωσε τον Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός

Συνάντηση μίας ώρας

Από τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Παπαδήμο
Από τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Παπαδήμο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Για περίπου μία ώρα ενημέρωνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις εξαιτίας σοβαρού κρυολογήματος του πρωθυπουργού.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 20,516 δισ. ευρώ.

Η «μαύρη τρύπα» έχει αυξηθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς στο σύνολο του 2011 το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει το 10% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος είχε την Τρίτη συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και η εξεύρεση ρευστότητας.

Την ιδια ώρα, η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα φέρεται να ζητεί σαρωτικές παρεμβάσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις των ελεγκτών με τους υπουργούς την Δευτέρα.

Στο Δημόσιο, ζητούν τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015, μείωση η οποία θα απαιτήσει και απολύσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 40.000 άτομα.

Στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα απαιτεί τη μείωση του κατώτατου μισθού. Στο τραπέζι παραμένει -παρά τις διαψεύσεις- και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ζητούν ουσιαστικά, όπως λένε τα συνδικάτα, την κατάργηση της υπογραφείσας ΕΓΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις 1,7% το 2012.

Τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε αρκετές φορές τη δυσκολία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011, όπως έχει προβλεφθεί, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις, θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: