Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

H ανησυχία Παπαδήμου, η τούμπα Βενιζέλου και το... διψήφιο έλλειμμα









H ανησυχία Παπαδήμου, η τούμπα Βενιζέλου και το... διψήφιο έλλειμμα
Όλο και δυσχερέστερα εξελίσσεται η κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν υπό το βάρος της αμφισβήτησης των οίκων αξιολόγησης (κυρίως των Standard & Poor’ s και Moody’s ) και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο να «διαλύεται» χθες Δευτέρα, στις χαμηλότερες αποτιμήσεις των τελευταίων 22 ετών.

Έντονες είναι οι ανησυχίες ακόμη και στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, με τον Λουκά Παπαδήμο να εμφανίζεται αίφνης προβληματισμένος περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον περίπου ένα μήνα διακυβέρνησης.

Η αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εύλογα ενδιαφέρεται διακαώς για το πολιτικό του μέλλον, προβλημάτισε περισσότερο επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς. Η εκ των έσω ενημέρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το φλέγον θέμα του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι δυσκολίες που συναντάει το PSI λόγω της άτεγκτης στάσης της Άγκελα Μέρκελ που φέρεται να έχει εξοργίσει τους ιδιώτες επενδυτές και τα μεγέθη που δεν βγαίνουν, προοιωνίζουν εξελίξεις.

Μάλιστα δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόμη και πολιτικές ανατροπές, με εξελίξεις μεγάλης σημασίας, συντομότερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί. Ο εκτροχιασμός των μεγεθών προς διψήφια ποσοστά (το Μoneypost.gr έγκαιρα είχε αναφερθεί στον κίνδυνο υπέρβασης ακόμη και του 10%, αλλά και οι ισχυρότατες πιέσεις της τρόικας για άμεσες απολύσεις -στο στενό δημόσιο μετά μάλιστα και το φιάσκο (έχουμε χάσει πλέον τον λογαριασμό) της εφεδρείας- φαίνεται να ενεργοποιεί εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης.

Πλέον το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών μιλά ανεπίσημα για έλλειμμα 9,5%-10,0%, μόλις δέκα μέρες μετά την προηγούμενη χαμηλότερη πρόβλεψη, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό θέμα του Moneypost.gr.

Για αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, καλά ενημερωμένοι επιχειρηματικοί και επενδυτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενη άμεση εφαρμογή ενός Σχεδίου Β. Οι ίδιοι τις τελευταίες μία-δύο ημέρες εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι από την τροπή που έχουν λάβει μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες αρρυθμίες.

Οι δανειστές- Tρόικα και IIF- από την πλευρά τους διερευνούν ήδη εξονυχιστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη νέα δανειακή σύμβαση και την ανταλλαγή ομολόγων. Επιδίωξη τους, τουλάχιστον με όσα διαρρέονται από χθες το πρωί, η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.



Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: