Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Επιμένει στην απόφασή του για δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός

Στα δύο το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σταθερός στην απόφασή του να τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν έλειψαν όμως οι φωνές κριτικής και οι αρνητικές προσεγγίσεις.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή. Χαρακτήρισε δε ως «θεσμική εκτροπή» τις φωνές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα οποία προέτρεπαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πουν «όχι» την Παρασκευή στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους, ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα και εξαπέλυσε επίθεση σε μέσα ενημέρωσης για την κριτική που άσκησαν σχετικά με το δημοψήφισμα.

Όσον αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε υπεκφυγή και υποστήριξε ότι τελικά, με την επιλογή αυτή, θα συρόμασταν προς τη χρεοκοπία. Σχετικά με το μήνυμα που αναμένει από τη G20, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι πως η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε επίσης σε όσα λέγονται ότι οι τράπεζες δεν προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους με το δημοψήφισμα να εκκρεμεί, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα είναι στο τραπέζι.

Θετικά για το δημοψήφισμα φέρεται να έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Κριτική στήριξη» παρείχε κατά τις ίδιες πληροφορίες η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρνητικός με το δημοψήφισμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ

Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Έτσι, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.

Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλιστεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της από το περιστύλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι αμέσως μετά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος και του ζητά να αναλάβει την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη διασφάλιση συμφωνίας Βρυξελλών απέστειλε η Εύα Καιλή.

Ενστάσεις για το δημοψήφισμα εκφράζει με επιστολή της στον πρωθυπουργό και η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία προτείνει συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. «Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο, ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία».

Αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε και η Τόνια Αντωνίου, που τόνισε ότι μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση, σημείωσε προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα.

Μίνι «Σύνοδος» στις Κάννες

Μετά την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα.

Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Κάννες, μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G20. Το παρόν θα δώσουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) με τους ηγέτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, και στη συνέχεια θα συναντηθούν στις 21.30 με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην πρώτη σύνοδο «διαβούλευσης» θα μετάσχουν, εκτός από το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 21.30 με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για να συζητήσουν για την κατάσταση που προκλήθηκε από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: