Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα...



ΘΥΕΛΛΑ στο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να προκαλεί η πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη διάσωση της Ελλάδας. Η μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού τελείωσε στις 3 το πρωί. Ομόφωνη ήταν η στήριξη του δημοψηφίσματος, παρά...

τις ενστάσεις


Αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στον σχεδιασμό του -τον "Οδικό Χάρτη"- ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και επιμένοντας στη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, προσήλθε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου.

"Την πρωτοβουλία αυτή δεν την πήρα στο κενό", τόνισε από την αρχή της ομιλίας του προς τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι αφενός δεν πρόκειται να εμφανιστεί με τη "σημαία της υποχώρησης" στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στις Κάνες με Μέρκελ, Σαρκοζί κ.ά. και αφετέρου ότι οι εταίροι ήταν ενήμεροι, "θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας".

Υπογραμμίζοντας ότι "εμείς δεν θα εφαρμόσουμε κανένα πρόγραμμα με το ζόρι", εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αντιπολίτευσης για την υποκριτική τους στάση, προέβλεψε ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι πρόσκαιρη κι ότι "η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας". Γιατί; "Γιατί ξέρουν ότι αν δεν είναι επιτυχές, θα χάσουμε όλοι και αυτοί βεβαίως μαζί - και αυτό το ξέρουν", είπε χαρακτηριστικά και "κυνικά" ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας με λίγα λόγια το δίλημμα του δημοψηφίσματος. Το δίλημμα είναι -εξήγησε στους υπουργούς- "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ".

Λυσσαλέες αντιδράσεις


Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εν συνεχεία για "λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν" το δημοψήφισμα, για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν την "αίσθηση του χάους" -"όπως είδαμε π.χ. στις πρόσφατες παρελάσεις, όπου υπήρξε και η προσπάθεια υπονόμευσης και η προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας- και για το ότι ούτε ένας πολιτικός αρχηγός "δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας για τη συμφωνία, ούτε ένα πολιτικό κόμμα δεν βγήκε να πει στον κόσμο την αλήθεια". "Κρύβονται πίσω από τη δική μας πλειοψηφία, προκαλώντας ουσιαστικά τη διάλυση παντού και την επικράτηση της θολής και άνευ συγκεκριμένου περιεχομένου κριτικής", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, δε, ο πρωθυπουργός στον "θόρυβο" που ξέσπασε από τη συμφωνία και το δημοψήφισμα: "Είναι σαφές. Κατ' αρχάς, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Οσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή της δραχμής".
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

Κυβερνητικά στελέχη διέκριναν στην ομιλία του πρωθυπουργού και κάποια άλλα "καυτά" σημεία, όπου ξεκινά την "αφήγηση" με τους πολλούς υπαινιγμούς, αναφερόμενος σε "οργανωμένες αντιδράσεις": "Τώρα δείχνουμε ότι δεν αστειευόμαστε, όταν λέμε για την ευθύνη των τραπεζών και τους θέτουμε προ των ευθυνών τους. Για πρώτη φορά κάνουμε σοβαρές κινήσεις, συλλήψεις στον χώρο της λαθρεμπορίας των καυσίμων, για πρώτη φορά μιλάμε για ΜΜΕ που είναι χρεοκοπημένα, τα οποία παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς από πού βρίσκουν τα χρήματα", επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την αλυσίδα των βημάτων εξυγίανσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και στους φοροφυγάδες.

Ολονύχτια συνεδρίαση του Yπουργικού
Συμφωνίες και διαφωνίες υπουργών για το δημοψήφισμα

Σε μια -ακόμη- μαραθώνια συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν από χθες στις 8 το βράδυ μέχρι τις 3 το πρωί να προσεγγίσουν... αλήθειες και ψέματα γύρω από το δημοψήφισμα.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης και διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης και διενέργεια δημοψηφίσματος, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου


Ξεκινώντας από τη στάση των κομμάτων, περνώντας στο κρίσιμο πεδίο της Ευρώπης και επιστρέφοντας στα του εσωκομματικού μετώπου, διατύπωσαν τις απόψεις τους, τις διαφωνίες, τον "θυμό" για τον αιφνιδιασμό και σε έναν βαθμό εκτόνωσαν για άλλη μια φορά την ένταση.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε από την πρώτη κουβέντα ότι δεν υποχωρεί: ψήφος εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ και δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση στη συνέχεια. Ενδιαμέσως τους καθησύχασε ότι οι εταίροι γνώριζαν για την κίνησή του και υπονόησε ότι η σημερινή συνάντηση στις Κάνες με τους ισχυρούς της Ευρώπης -Μέρκελ, Σαρκοζί, Λαγκάρντ και Ντράγκι- δεν πρόκειται να τον "διαψεύσει".
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

Εντονη, πάντως, ήταν η δυσφορία και η αντίδραση που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα σε δημοψήφισμα, που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Βέβαια περιμένω να ακούσω το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, για να τοποθετηθώ. Τα θέματα εθνικής στρατηγικής δεν μπορεί να είναι θέματα τακτικής".

Η Αννα Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα να ανακοινωθεί δημοψήφισμα αυτήν τη στιγμή. "Αλήθεια, ποια ήταν η σκοπιμότητα να προχωρήσουμε αυτήν τη χρονική στιγμή σ' αυτή την πρωτοβουλία", είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία ούτως ή άλλως είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το δημοψήφισμα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε νευρική κρίση κυβέρνηση και χώρα

"Θα έπρεπε να ήμασταν ενημερωμένοι, ώστε να προχωρήσουμε ομογενοποιημένοι και όχι αιφνιδιασμένοι", ήταν η άποψη του υπουργού Αγροτιικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος όμως δεν επανέλαβε την άποψή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, που τασσόταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (κατέθεσε τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα), άφησε ανοιχτό τον... ορίζοντα της επίσπευσής του - και τον συνέδεσε με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στις Κάνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του δημοψηφίσματος ανοιχτά τάχθηκαν με τις παρεμβάσεις τους υπουργοί, όπως οι κ. Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Μπεγλίτης, Παπουτσής, Παπακωνσταντίνου και οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά. Η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες, μέσα στις οποίες και από αυτούς που συμφωνούσαν ακούστηκαν ενστάσεις και διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες, στα χρονικά περιθώρια και στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή.

Εγκυρες πληροφορίες, τέλος, λένε ότι δεν απέκλεισαν αιφνιδιασμούς νωρίτερα, ενώ υπουργοί ανέπτυξαν τη φράση του πρωθυπουργού "υπάρχουν και αυτοί που κινούνται στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής (σ.σ.: αναφερόμενος στις δηλώσεις της ΝΔ, της Ντόρας Μπακογιάννη, του ΛΑΟς και άλλων, που παρότρυναν ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης).

Ομόφωνη στήριξη

Με απόλυτη στήριξη στις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης, προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της 27ης Οκτωβρίου και την διενέργεια δημοψηφίσματος έληξε στις 3 το πρωί η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παρά τις ενστάσεις και τους αστερίσκους που διατυπώθηκαν από κορυφαίους υπουργούς, η απόφαση ήταν ομόφωνη. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να συσταθεί ολιγομελής ομάδα που θα εισηγηθεί την πρόταση για το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: