Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας, λένε Γερμανία και Γαλλία

Σκληρή στάση από Βερολίνο και Παρίσι

(Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Το ευρωπαϊκό σχέδιο της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε.

«Θεωρούμε ότι το σύνολο αυτού του προγράμματος το οποίο συμφωνήσαμε την περασμένη εβδομάδα δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση», δήλωσε πρόσθεσε από την Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε μία λύση. Για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πράξουμε τα πάντα (ό,τι μπορούμε)», πρόσθεσε, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή κρίση.

«Επιδείξαμε πνεύμα αλληλεγγύης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υιοθετούμε την ιδέα ότι κάθε χώρα της ΕΕ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών τΒόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να άρει τις αμφιβολίες «το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του δεύτερου πακέτου στήριξης.

«Το σχέδιο που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, περιέχει στοιχεία-κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως», είπε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

«Θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει», τόνισε.

Πιέσουν για ταχεία έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα ασκήσουν σήμερα πίεση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για να υποβάλει το σχέδιο διάσωσης της χώρας του σε ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από το «αμφιλεγόμενο» δημοψήφισμα, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται από την Ελλάδα, για να αποδεσμευτεί το επόμενο τμήμα των διεθνών δανείων για τα οποία έχει ήδη δοθεί υπόσχεση στην Αθήνα», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Αν η ψήφος εμπιστοσύνης της Παρασκευής περάσει» στο ελληνικό κοινοβούλιο, «μπορούμε να φανταστούμε πως οι Έλληνες βουλευτές θα υιοθετήσουν επισήμως το σχέδιο διάσωσης πριν από τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δημοψήφισμα θα πρέπει, όπως πιστεύουν οι εταίροι της Ελλάδας, «να αφορά το ευρύτερο θέμα της συμμετοχής ή όχι της χώρας στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: